Antena 3 CNN Economic Indicele ROBOR a crescut cu peste 80% în ultimele luni! Ce valoare are astăzi

Indicele ROBOR a crescut cu peste 80% în ultimele luni! Ce valoare are astăzi

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 5,57%, de la 5,53% marți.

Indicele ROBOR a crescut cu peste 80% în ultimele luni! Ce valoare are astăzi
Sursa foto: pixabay.com
de Laura Dinu    |    18 Mai 2022   •   11:19

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu peste 8,5%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 80%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,80%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 6,03%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. BNR a decis la cea mai recentă ședința a CA să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, scrie Mediafax.

×
Subiecte în articol: robor
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close