Antena 3 CNN Economic Indicele ROBOR, în continuă scădere la început de an

Indicele ROBOR, în continuă scădere la început de an

Indicele ROBOR, cel mai folosit indice de referință al ratelor bancare, a fost supus unor schimbări destul de importante anul precedent. Acest indice este important nu doar pentru afacerile interbancare, ci și pentru persoanele fizice care au credite la bănci luate înainte de luna mai 2019.

Indicele ROBOR, în continuă scădere la început de an
de Georgiana Adam    |    17 Feb 2021   •   14:19

Cel mai important indicator monetar al creditelor a fost în continuă scădere în anul 2020. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, ROBOR la 3 luni se afla la 3,19% pe an la începutul lui 2020. O serie de factori și de decizii ale Băncii Naționale a României au făcut ca acest indice să scadă cu mai bine de un procent, astfel încât primele zile ale anului 2021 au găsit indicele ROBOR la 3 luni la doar 2,01%.

Ce este indicele ROBOR și cum funcționează el?

Pentru a putea înțelege de ce acest indice poate afecta bunăstarea debitorilor, trebuie să înțelegem cum funcționează. Acest indice este, de fapt, o medie aritmetică a cotațiilor celor mai mari bănci din România, care se calculează în fiecare zi. În funcție de indicele ROBOR sunt stabilite dobânzile variabile pe care debitorii trebuie să le plătească, așadar iată de ce acest indice nu este deloc lipsit de importanță pentru persoanele cu rate la bănci.

Există o serie de factori care influențează evoluția ROBOR-ului. Specialiștii unui site de analiză a opțiunilor de împrumut rapid online, foxycredit.com, sunt de părere că schimbările drastice ale indicelui ROBOR s-au datorat inclusiv schimbărilor pe plan politic din România. Pe de o parte, criza de COVID-19 de anul trecut a făcut ca indicele de referință să crească brusc, cum era de așteptat, însă intervenția rapidă a Băncii Naționale a României a reușit să țină situația sub control, care a decis să scadă dobânda de referință.

Experții în analiză de credit rapid online de pe FoxyCredit atrag atenția că indicele ROBOR a continuat să scadă datorită investirii noului Guvern. Premierul noului cabinet de miniștri, Florin Cîțu, a anunțat că va îngheța salariile bugetarilor, și se pare aceasta a fost o măsură apreciată pe piețele românești. De menționat este și faptul că noul cabinet se bucură de majoritate în Parlament, motiv pentru care le va fi mult mai ușor să pună în aplicare și alte măsuri de restructurare a bugetului.

Mai mult decât atât, indicele ROBOR a scăzut atât de mult încât a ajuns la nivelul la care acesta se afla în toamna anului 2017, motiv de bucurie pentru persoanele cu credit bancar în lei. În prima zi a anului 2021, indicele ROBOR 3M s-a aflat la 2,01%, dar a continuat să scadă simțitor, mai ales în primele două săptămâni ale anului. În data de 15 ianuarie, ROBOR 3M se afla la 1,78%, însă a continuat să scadă la 1,59%, apoi la 1,56%. În prezent, indicele la 3 luni pare să se fi oprit din scădere la 1,54%, iar cel la 6 luni la 1,62%.

Care sunt tipurile de indice ROBOR și care este cel mai important?

Romanian Interbank Offered Rate (ROBOR) poate fi împărțit în funcție de mai multe scadențe, astfel încât acest indice poate fi calculat la o lună, la trei luni, la șase luni etc. Dintre toate, indicele ROBOR la 3 luni (sau ROBOR 3M) este considerat cel mai important, întrucât în baza acestuia se calculează ratele românilor pentru creditele de la programul Prima Casă.

Totuși, persoanele fizice care plănuiesc să acceseze orice alt fel de credit bancar în lei trebuie să aibă în vedere că indicele ROBOR este valabil pentru creditele efectuate înainte de primăvara anului 2019. În prezent este în vigoare un nou indice, numit Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care este valabil pentru creditele de consum și creditele ipotecare. Scopul acestuia este de a simplifica modul de calculare a dobânzilor variabile și de a evita fluctuațiile permanente ale indicelui ROBOR.

Un ultim lucru de precizat este că instituțiile financiare nebancare nu țin cont nici de indicele ROBOR, nici de cel IRCC, ci au dreptul legal de a-și stabili propriile lor dobânzi. Așadar, înainte de a solicita un credit din partea unei astfel de instituții, clienții trebuie să se informeze în prealabil cu privire la dobânzi.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close