Antena 3 CNN Economic Marcel Boloș: "România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană"

Marcel Boloș: "România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană"

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană, în procesul pe care compania Gabriel Resources l-a intentat statului român la tribunalul de arbitraj.

Marcel Boloș: "România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană"
Sursa foto: Inquam Photos/ George Calin
de Milena Niță    |    27 Feb 2024   •   11:31

"Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare", a spus Marcel Boloș, referindu-se la posibilitatea ca decizia tribunalului să nu prevadă despăgubiri, dar în același timp să oblige statul român să continue exploatarea. 

Ministrul Finanțelor a recunoscut că ar "prefera" mai degrabă o astfel de decizie "nemonetară", în locul uneia care să impună despăbugiri României. 

"E limpede că această decizie nemonetară - din punct de vedere al efortului bugetar - ar fi mai ușor de implementat. 

E posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare", a spus ministrul Marcel Boloș, potrivit digi24.ro.

Boloș despre despăgubirile cerute în procesul Roșia Montană: "O sumă care-ți să fiori"

"În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari", a spus Boloș. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, a declarat recent că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari. 

"Este o sumă vehiculată care îți provoacă fiori (...).

Dacă decizia este nemonetară și dacă aceasta va fi continuarea exploatării, trebuie să ne supunem (...).

Dacă decizia e nemonetară și va privi continuarea implementării (proiectului Roșia Montană), va trebui să ne supunem acestei decizii. 

Să vedem care va fi decizia și apoi să găsim calea legala, să o punem în aplicare", a precizat ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.

×
Subiecte în articol: marcel bolos Rosia Montana
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close