Antena 3 Economic Nava Rainbow Warrior, în România pentru a atrage atenția asupra cauzelor schimbărilor climatice. Află cum o poți vizita

Nava Rainbow Warrior, în România pentru a atrage atenția asupra cauzelor schimbărilor climatice. Află cum o poți vizita

28 Mai 2019   •   23:26
Nava Rainbow Warrior, în România pentru a atrage atenția asupra cauzelor schimbărilor climatice. Află cum o poți vizita

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, vine în România în perioada 29 mai - 2 iunie, pentru a semnala legătura dintre modul în care producem energie în prezent și modificarea climei planetei. Constanța e prima oprire dintr-un tur european de 5 luni, care promovează soluțiile energetice curate, solicită ambiții mai înalte și acțiuni decisive pentru protejarea climei din partea liderilor europeni.

Oamenii de știință au ajuns la un consens și au dat un nume fenomenelor meteorologice extreme care afectează planeta din ce în mai mult: schimbări climatice. Politicienii și sectorul de business trebuie să oprească orice sprijin pentru combustibilii fosili, principalii agresori ai climei, și să deschidă calea pentru energia regenerabilă. Viteza aplicării unor măsuri benefice climei trebuie să crească pentru a nu încălzi planeta cu mai mult de 1,5 grade Celsius. Altfel, schimbările vor fi catastrofale și iremediabile. Generația viitoare nu va mai avea un viitor!

Sosirea navei Rainbow Warrior în România este un mesaj extrem de puternic. Vasul călătorește pe oceanele și mările Terrei pentru proiecte științifice sau pentru a protesta împotriva marilor poluatori. Este o platformă de conectare a celor care cred că pot și vor să ajute planeta. Rainbow Warrior e și una dintre cele mai "verzi" nave din lume: folosește preponderent velele pentru deplasare, nu deversează deșeuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectă normele etice ale Greenpeace.

Mesajul Rainbow Warrior pentru România: stop cărbune, folosiți energie curată!

România este încă tributară energiei pe cărbune. Deși are potențial major pentru folosirea energiei din surse regenerabile (soare, vânt), politicienii români au continuat să sprijine, chiar și cu prețul penalizării de către Comisia Europeană, producția pe cărbune, extrem de nocivă pentru mediu și sănătate. Europa merge în direcția decarbonării, astfel încât până în 2050 Uniunea să nu mai producă emisii care să afecteze clima.

Ne dorim un plan curajos din partea statului român pentru reducerea utilizării combustibililor fosili. Mai multe țări membre ale UE au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cărbunelui din sectorul energetic. România, din contră, sprijină acest sector foarte poluant pentru planetă și sănătatea oamenilor, permițând funcționarea termocentralelor care nu respectă normele europene. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea producției de energie pe cărbune este 2030.”, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Eliminarea cărbunelui din mixul energetic este o prioritate. Aceasta trebuie să înceapă cu un plan pentru închiderea treptată a minelor și termocentralelor pe cărbune, poluante și ineficiente, și cu stabilirea unor măsuri clare pentru a ajuta zonele dependente de această industrie în declin să migreze spre alte oportunități economice. De asemenea, este nevoie ca România să folosească cu adevărat potențialul de energie regenerabilă pe care îl are și să-și încurajeze cetățenii să devină producători de energie (prosumatori), prin crearea unui mediu favorabil pentru investiții.

PROGRAMUL NAVEI RAINBOW WARRIOR ÎN ROMÂNIA

Miercuri, 29 mai

12.30 - Conferință de presă pentru media națională și locală

17.00 - 20.15 – Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public

 

Joi, 30 mai

9.00 - 12.30 - Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public

12.30 - 16.00 - Eveniment pentru prosumatori (mici producători și consumatori de energie din surse regenerabile)

18.00 - 20.00 – concert MITICI și Toulouse Lautrec

 

Vineri, 31 mai

10.30 – 16.00 – Workshop pentru tineri referitor la legatura dintre modul în care producem energie și schimbările climatice

17.00 – 20.15 - Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public


Sâmbătă, 1 iunie

9.00 - 13.00 și 16.00 – 20.15 - Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public

 

Duminică, 2 iunie

9.00 - 13.00 - Turul navei Rainbow Warrior, acces liber pentru public

Pentru intervalele orare in care nava se poate vizita de catre publicul larg, un autobuz RATC care va face traseul Poarta 1 (interiorul portului) - Cuibul Reginei, cu o frecventa de 15 minute, GRATUIT. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close