Avertismentul vine după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut publice propunerile referitoare la stabilirea preţului poliţelor.
Conform unor informații făcute publice de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi trimis un set de propuneri pe care le vrea ca modificări legislative la regulile care sunt în vigoare la acest moment și care stabilesc prețul RCA.
Ar urma, spun reprezentanții confederației, o majorare a tarifelor RCA cu 30%, chiar 40%.
Una dintre modificări ar fi aceea că dacă un șofer nu își reînnoiește poliția RCA în termen de 30 de zile de la expirare, atunci să nu mai poată primi bonusul pe care l-ar fi acumulat în anii trecuți.
Nu vorbim despre bani puțini, ci despre o reducere la prețul RCA de peste 50%.
Ar urma să plătească și motocicliștii pentru RCA pe tot anul, deși, spun reprezentanții confederației, ei circulă doar câteva luni pe an.
O altă modificare importantă propusă de cei de la ASF ar fi ca sancțiunile Poliției Rutiere să fie luate în considerare la calculul RCA, astfel considerându-se că dacă un șofer a primit o amendă de la agenţii rutieri, asta arată că are un comportament neadecvat în trafic și există riscul să producă un accident rutier.
Reprezentanții confederației spun că acest lucru le-ar da mână liberă companiilor de asigurări să interpreteze după bunul plac comportamentul unui șofer și să-i crească tariful pentru polița RCA.
Nu se mai poate încheia RCA pentru perioada de o lună, ci doar pentru trei luni, șase luni sau un an de zile.
O altă problemă legată de noile modificări, spun reprezentanții aceleași confederații, ar fi faptul că ar avea companiile de asigurări acces prea mult la datele cu caracter personal ale șoferilor.