Decizia a venit chiar în ziua în care Marcel Ciolacu a discutat cu Ministrul de Finanțe și a decis că tichetele de masă nu se vor plăti cash, iar TVA-ul pentru concerte și pentru festivaluri va fi de nouă procente.
Ce înseamnă aviz negativ de la CES
Avizul negativ din partea Consiliului Economic și Social este unul consultativ, însă trebuie obținut de Guvern înainte ca actul să fie adoptat.
Decizii importante în acestă dimineață
Chiar în această dimineață a avut loc o întâlnire importantă între premierul Marcel Ciolacu și Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.
În urma discuțiilor au fost luate decizii importante cu privire la măsurile de austeritate pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.
De exemplu, s-a stabilit că TVA-ul în cazul festivalurilor și concertelor va crește de la 5% la 9%. La fel se va întâmpla și pentru evenimentele culturale. Asta după ce, inițial, Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunțase că TVA-ul va rămâne la valoarea de 5%.
Tichetele de masă, plătite doar pe carduri restricționate
O altă decizie importantă stabilită astăzi este cea asupra tichetelor de masă. Legea pusă în dezbatere permitea ca acestea să fie plătite atât cash, cât și sub formă de carduri restricționate, în funcție de decizia angajatorului. În urma discuțiilor de astăzi, s-a revenit asupra deciziei, iar tichetele de masă vor putea fi plătite doar pe carduri restricționate, așa cum au cerut firmele.
Cu toate acestea, săptămâna următoare, în Guvern, va fi adoptat un proiect potrivit căruia vor fi reduse comisioanele firmelor care administrează aceste tichete de masă.
Totodată, se elimină limitarea de 2,5% din venituri pentru cheltuieli pe care primăriile le pot face cu activitățile culturale sau sportive.
De asemenea, s-a decis ca la nivelul administrațiilor locale, primării, Consilii Județene, să se reducă doar 10% din posturile pe care fiecare unitate administrativ teritorială le are.
Guvernul își va asuma răspunderea
Săptămâna aceasta, Guvernul își va angaja răspunderea pe măsurile fiscale în fața Parlamentului. Executivul trebuie să informeze chiar astăzi conducerea Parlamentului, iar sursele Antena 3 CNN spun că o varianta ar fi ziua de miercuri, 27 septembrie.
Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului vor intra în ședință comună pentru a stabili calendarul asumării răspunderii. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în această după-amiază, după ședința de Guvern.
Apoi, cel mai probabil, vor fi alocate 24 de ore pentru ca parlamentarii să vină cu amendamente. Acestea vor fi comunicate Guvernului, care va decide dacă modifică sau nu proiectul de lege. Miercuri ar trebui să aibă loc ședința comună a camerelor Parlamentului, în care premierul își va angaja răspunderea pe măsurile fiscale.
Din acel moment, opoziția are 3 zile la dispoziție pentru a depune moțiunea de cenzură. Dacă nu reușesc să adune semnăturile a un sfert din numărul senatorilor şi deputaților, atunci nu va exista nicio moțiune, iar proiectul se consideră evident adoptat. UDMR a anunțat deja că nu va susține moțiunea, așa că acesta este scenariul spre care ne îndreptăm.
O altă cale de atac ar fi la Curtea Constituțională. USR a anunțat deja că va sesiza Curtea că Guvernul își asumă 3 legi și nu una, așa cum prevede legea fundamentală.