Antena 3 CNN Economic Veste bună pentru românii cu credite! Ratele ar putea scădea: ROBOR, cel mai mic nivel din ultimele şapte luni

Veste bună pentru românii cu credite! Ratele ar putea scădea: ROBOR, cel mai mic nivel din ultimele şapte luni

Ratele ar putea să scadă chiar de luna aceasta, după ce indicele ROBOR a ajuns la cea mai mică valoare din ultimele şapte luni.

Veste bună pentru românii cu credite! Ratele ar putea scădea: ROBOR, cel mai mic nivel din ultimele şapte luni
Sursa foto: digi24.ro - Pixabay/Mediamodifier
de Alexandra Cojoianu    |    14 Feb 2023   •   08:47

Luna februarie ar trebui să vină cu scăderi la rate pentru unii români care au credite pentru case, mai exact pentru cei care au rate calculate în funcţie de ROBOR.

Datorită indicelui ROBOR în scădere şi ratele la creditele în lei a căror dobândă se calculează în funcţie de accest indice, vor scădea.

Însă, scăderile vor fi mici, de la câteva zeci de lei, până la cel mult 200 de lei, făcând referire la faptul că indicele aproape s-a triplat în ultimul an, iar ratele au crescut şi cu 1000 de lei în anumite cazuri.

Dacă acum cinci luni ROBOR era 8,21%, o valoare record, acum a ajuns 7,09%.

Citeşte şi: Care sunt creditele pe care ar trebui să le accesăm în 2023 | Expert: "Dacă nu înțelege clauzele, clientul să iasă din bancă!"

În acest caz, banca ar trebui să vă notifice că rata din februarie este mai mică cu aproape 200 de lei faţă de vara trecută, însă nu este valabil pentru toată lumea.

Unele reduceri s-ar putea să fie mai mici de ordinul zecilor de lei.

Scăderea ROBOR de acum s-ar putea să nu fie pe termen lung, spun analiştii. Dobânzile vor rămane mari în acest an. Oficialii BNR chiar avertizează că era dobânzilor mici a apus în ţara noastră.

În cazul în care nu sunteţi notificaţi, directorul Finzoom.ro, Irina Chiţu, a oferit o soluţie.

"Cam aici vor fi si indicii bancari în 2023. În jur de 6-7 la sută. Se pot duce până în 8 la sută dacă avem această dobândă de politică monetară. Dacă nu reușesc cu banca, prin soluționarea alternativă.online, pe CSALB, gratuit, un negociator îi ajută să negocieze cu propria banca. și pt cei care dispun de 100 - 200 de lei în plus: rambursări anticipate cu reducerea perioadei.", a declarat Irina Chiţu.
 

×
Subiecte în articol: credite rate robor
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close