Antena 3 CNN Economic Șeful ANAF, ultimele precizări înainte de startul controalelor la persoanele fizice: "Am evitat să văd numele și profesia celor care urmează să fie controlați"

Șeful ANAF, ultimele precizări înainte de startul controalelor la persoanele fizice: "Am evitat să văd numele și profesia celor care urmează să fie controlați"

Lucian Heiuș, Președintele ANAF, a făcut astăzi, la Antena 3, ultimele precizări despre controalele pe care ANAF le demarează începând de mâine.

Șeful ANAF, ultimele precizări înainte de startul controalelor la persoanele fizice: "Am evitat să văd numele și profesia celor care urmează să fie controlați"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    30 Iun 2022   •   15:38

"ANAF-ul desfășoară controale pe multe segmente. Tot pe lunile iulie-august vor intră în control 135 de mari contribuabili, firme care sunt administrate de Direcția Generală a Marilor Contribuabili", a spus Lucian Heiuș, la Antena 3.

"Cele mai multe discuții au fost legate de controalele veniturilor persoanelor fizice. Lucru pe care Fiscul din orice țară din lume îl face. În România legislația a fost implementată în 2011. S-au făcut controale și în acești ani, dar mai timid.

Începând cu luna iulie, deja am semnat ordine de mutare sau detașare a inspectorilor de la alte structuri către Direcția Generală de Control al Averilor.

Eu am evitat să văd și numele și profesia celor care urmează să fie controlați. În schimb am observat că undeva peste 97% sunt persoane care sunt acționari, asociați la diverse societăți comerciale. Ceea ce mă determina să spun că majoritatea acestor bani provin din evaziune fiscală.

Pot primi un aviz de inspecție fiscală. Vor avea la dispoziție 60 de zile pentru a completă o declarație de patrimoniu. Pot veni și cu alte înscrisuri că să dovedească de unde au sumele de bani"

ANAF verifică românii care au făcut bani din criptomonede

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF fac controale pentru verificarea veniturilor obținute în perioada 2016-2021 din tranzacționarea criptomonedelor.

Au fost identificate venituri de peste 131 milioane euro obținute de către 63 cetățeni români. Tranzacțiile au fost făcute prin intermediul unor diferite platforme descentralizate.

"Până în prezent, inspectorii DGAF au identificat cca. 48,67 milioane euro omiși de la declarare, parțial sau integral. Până în prezent, pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise decizii de impunere pentru o sumă totală de cca. 2,10 milioane euro", se arată într-un comunicat al ANAF.

ANAF verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor

ANAF precizează că au fost identificate și venituri de circa 15 milioane de euro obținute din tranzacționarea criptomonedelor care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală anunță că vor continua să verifice veniturile obținute din activități specifice, precum minarea sau tranzacționarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfășoară sau intenționează să înceapă o astfel de activitate să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

×
Subiecte în articol: ANAF controale Lucian Heiuș
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close