Antena 3 CNN Economic Soluții pe termen lung pentru a asigura stabilitatea financiară a familiei

Soluții pe termen lung pentru a asigura stabilitatea financiară a familiei

Contextul medical și economic actual este în măsură să ne îngrijoreze, și în același timp să ne responsabilizeze în privința cheltuielilor pe care le facem.

Soluții pe termen lung pentru a asigura stabilitatea financiară a familiei
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    11 Noi 2021   •   14:42

Banii reprezintă un aspect important pentru fiecare dintre noi și tocmai de aceea este esențial să existe o planificare a bugetului, astfel încât să se creeze un nucleu care să asigure stabilitatea financiară a familiei. Iată care ar fi soluțiile pe care le poți aplica, pentru a beneficia de o siguranță financiară.

Economisește lunar, pentru proiecte pe termen lung

Chiar dacă venitul lunar nu îți permite să economisești o sumă mare de bani, îți poți impune ca o mică parte din salariu să o păstrezi pentru proiecte importante, precum renovarea casei sau schimbarea mașinii. Chiar dacă poate părea dur, pentru a putea realiza acest lucru, trebuie să elimini din cheltuieli. Evaluează exact situația și observă care sunt lucrurile foarte costisitoare și pe care le-ai putea înlocui cu soluții mai convenabile. Astfel, poate ar trebui să renunți la mesele la restaurant, să reduci abonamentul la sală sau să încerci să îți cumpări mai puține articole vestimentare. Nu exclude varianta unui job cu jumătate de normă sau proiectele suplimentare, acestea putând să îți aducă venituri pe care să le consideri economii.

Rămâi optimist, dar ia în calcul neprevăzutul

Nu trebuie să îți pierzi entuziasmul, dacă în primele luni nu reușești să strângi foarte mulți bani. Consecvența și anticiparea cheltuielilor sunt cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când îți dorești stabilitate financiară pe termen lung.

Evenimentele neprevăzute reprezintă nu doar o sursă de neliniște, ci și de cheltuieli importante, care pot afecta echilibrul financiar al familiei. Ia în calcul asigurările de bunuri, care te-ar putea scoate din încurcătură în cazul unor defecțiuni ce pot apărea în casă și pot provoca daune costisitoare.

Totodată, dacă situația economiilor nu îți oferă liniștea că ești protejat în cazul unor costuri medicale și te temi pentru posibilele cheltuieli pe care o problemă gravă de sănătate le-ar putea determina, atunci ia în considerare o asigurare de sanatate, care poate deveni o plasă de siguranță pentru întreaga familie.

Nu îți seta obiective imposibile și urmărește fiecare cheltuială

Dacă îți dorești să creezi un plan de succes, atunci ai nevoie de obiective realizabile. Fii sincer cu tine în organizarea finanțelor, stabilirea unor ținte ireale fiind motivul pentru care majoritatea oamenilor nu reușesc să economisească. Așadar, stabilește un minim lunar care să reflecte realitatea, iar dacă într-o lună poți adăuga mai mulți bani la contul de economii, satisfacția va crește și, odată cu ea, și entuziasmul.

Conștientizarea comportamentului tău financiar este cheia pentru o gestionare eficientă a veniturilor. Tehnologia se va dovedi, în timp, o bună prietenă pentru organizarea economică. Există foarte multe programe și aplicații gratuite care te pot ajuta să menții o evidență clară a sumelor de bani cheltuite. Mai mult, ai posibilitatea de a stabili bugete pentru categorii precum modă, alimente și divertisment, iar aplicația te va notifica în momentul în care ești aproape de limita stabilită.

Ține cont de fluctuațiile de preț

Un proverb românesc spune că persoanele prevăzătoare își cumpără vara sanie și iarna car. Este un principiu care te va ajuta să economisești și să menții stabilitatea financiară a familiei. Anticipând nevoile pe care le aveți tu și familia ta, veți putea face achiziții în momente în cererea este mai mică, iar care prețurile sunt mai avantajoase.

Ia în considerare și perioadele de reduceri, care te pot ajuta să faci achiziții la prețuri mai mici, dar nu uita nici de cumpătare. Doar pentru că un produs este mai ieftin într-o anumită perioadă, nu înseamnă și că achiziția lui este absolut necesară.

Gestionarea eficientă a veniturilor nu este deloc simplă, însă cu disciplină și consecvență ești cu un pas mai aproape de a-ți atinge obiectivele.

×
Parteneri
Se schimbă CNP-ul românilor! Cum va arăta
x close