Antena 3 CNN Economic Titluri de stat Fidelis, din nou disponibile pentru români. Dobânzile pentru depunerile în lei şi euro

Titluri de stat Fidelis, din nou disponibile pentru români. Dobânzile pentru depunerile în lei şi euro

Titlurile de stat Fidelis sunt disponibile din nou, începând de ieri, astfel că românii pot subscrie în următoarele săptămâni.

Titluri de stat Fidelis, din nou disponibile pentru români. Dobânzile pentru depunerile în lei şi euro
Sursa foto: Profimedia Images
de Milena Niță    |    28 Noi 2023   •   10:43

Persoanele fizice rezidente și nerezidente din România, cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, începând de luni, 27 noiembrie, în titlurile de stat Fidelis denominate în lei și în euro.

Perioada de desfășurare a acestei ediții este 27 noiembrie – 15 decembrie.

Tendința de participare mai redusă în programul Fidelis din ediția de toamnă este confirmată de un debut slab la vânzările Ministerului Finanțelor și pentru emisiunile din decembrie. 

În sistemul Bursei de Valori București s-au strâns, în prima zi a ofertei de titluri de stat dematerializate destinate populației, cu puțin sub 400 de ordine, valoarea agregată a subscrierilor fiind de trei ori mai mică decât cea de 21,28 milioane euro de la exercițiul din vară, unul mai degrabă slab, în care Ministerul Finanțelor Publice a atras până la final 482,36 milioane euro, potrivit profit.ro.

"Titlurile de stat au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât și pentru cei experimentați, în funcţie de strategia lor și de apetitul de risc. 

Siguranţa capitalului investit, faptul că titlurile de stat sunt garantate integral de către stat atât din punct de vedere al capitalului, cât și al dobânzii aferente, au făcut românii să investească din 2020 până acum peste 22 miliarde lei. 

Venim cu o nouă ediție ce oferă condiții avantajoase, atât pentru titlurile în lei, cât și pentru cele în euro. 

În plus, faptul că donatorii de sânge, eroii noștri nevăzuți, vor beneficia de condiții speciale a devenit deja o tradiție. Astfel, fiecare picătură de sânge devine o monedă de solidaritate, iar titlurile de stat devin simboluri ale generozității colective", a transmis ministrul Marcel Boloș.

De asemenea, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București, în sediul Ministerului Finanțelor se va organiza o nouă colectă mobilă de sânge, în zilele de 29 noiembrie și 4 decembrie.

Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadență la un an, având o dobândă de 7,10%, mai mare cu 1% față de tranșa uzuală de 1 an. 

De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 de lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

În afară de tranșa specială, ediția Fidelis care începe pe 27 noiembrie va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,10% și respectiv 7,25%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 4,00%, respectiv 5,50%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Deținătorii de titluri de stat Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadență pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadență, primind dobândă aferentă perioadei de deținere.

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close