Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Ce facem dacă primim alertă de cutremur în România | Explicaţiile şefului DSU: "Nu facem aşa ceva"

Ce facem dacă primim alertă de cutremur în România | Explicaţiile şefului DSU: "Nu facem aşa ceva"

Raed Arafat, şeful DSU, a explicat de ce nu s-a emis un mesaj Ro-Alert la cutremurul de astăzi, dar şi cât de mult ne ajută sau ne sperie aplicațiile private care emit notificări înainte de un eveniment de acest gen.

Ce facem dacă primim alertă de cutremur în România | Explicaţiile şefului DSU: "Nu facem aşa ceva"
Sursa foto: pixabay.com
de Claudia Popovici    |    03 Noi 2022   •   18:15

Azi România s-a confruntat cu un cutremur cu magnitudinea de 5.2 pe scara Richter produs în zona seismică Buzău, Vrancea.

Înainte de cutremur mai multe categorii de români au fost anunțați chiar cu 20 de secunde înainte de producerea cutremurului de o aplicație integrată în sistemul Android. 

"Acesta este sistemul de operare Android care are în setările lui de bază această funcție de transmitere de mesaje de tip eathquake. În anul 2020 a fost lansată această opțiune. Ce trebuie să înțelegem este că toate telefoanele Android funcționează ca niște mini-senzori, deci practic acest sistem este bazat pe informațiile în timp real care vin de la toate echipamentele cu Android", a spus un expert în domeniu. 

Pe de altă parte, Directorul de la Institutul Național de Fizică a Pământului susține că o astfel de aplicație este foarte ajutătoare, pentru că îți dă posibilitatea să te pui la adăpost.

Întrebat dacă aceste aplicații ar fi de ajutor sau ar putea, din contră, crea panică în rândul populației, dar şi de ce nu s-a emis şi un mesaj Ro-Alert, Raed Arafat, şeful DSU a spus: 

"S-a dat un mesaj la un timp foarte scurt înainte, în rândul unei populații la care încă nu știm nivelul de pregătire și cum reacționează când nu știi cât timp mai ai. Poate că ai 5 secunde, 6 secunde poate că nu mai ai nicio secundă poate că mai ai 10 secunde.

"Riscul major este ca populația să intre în panică"

Riscul major este că populația să intre în panică și să se întâmple ca un cutremur să-i prindă în casa scărilor, unde n-ar trebui să fie, să-i prindă în lift unde n-ar trebui să fie.

Și vă dau un alt exemplu. Una este că a fost astăzi cutremurul la ora 6:50 dimineață. Dacă era la ora 22:00 - 23:00 sâmbătă seara și-l primește un grup de oameni într-un club și-l văd și mai sunt și sub influența alcoolului, se sperie câțiva şi încep să urle, încep să împingă. Noi putem să avem o busculadă, să avem și morți din treaba asta numai printr-o reacție inadecvată.

Așa că astfel de lucruri nu se fac decât după o pregătire temeinică a populației și o informare foarte corectă și după studii care să ne arate ca marea majoritate a populației a înțeles ce să facă la astfel de mesaje, să fim siguri că populația va reacționa corect la astfel de mesaje.

"Cei care trimit mesaje de acest gen trebuie să îşi asume responsabilitatea"

Cei care își asumă să transmită mesaje de acest gen este responsabilitatea lor, este treaba lor.

Noi nu putem să-i oprim, nu putem să oprim populația să se înscrie pe aplicații. Măcar cei care se înscriu sperăm să înțeleagă că nu trebuie să intre în panică, trebuie să rămână undeva unde sunt protejați, să nu încerce să evacueze apartamentul pe casa scărilor, să plece pe undeva, să știe că aceste aplicații că nu sunt sigure, că ele pot să vină cu intervale care să nu fie exacte și cutremurul să apară mai repede.

Raed Arafat, despre experiența unui cutremur în Mexic 

Eu personal am pățit-o în Mexic, când eram la o conferință chiar de reducere a riscului dezastrelor. Eram hotel la etajul 8 și a început să sune alarma că vine cutremur. Mexicanii au astfel de sistem având o latență de un minut între epicentru și Mexico City.

A sunat alarma și a început să ne sfătuiască să evacuăm hotelul că urmează un cutremur. Problema este că la câteva secunde a început cutremurul, alarma a continuat: evacuaţi hotelul.

După asta am avut o discuție cu ei şi am întrebat chiar e recomandată evacuarea în timpul cutremurului? Nu! Păi atunci de ce sistemul ne zicea să ne evacuăm în timpul cutremurelor?

Deci ei se așteptau că populația lor știe că nu trebuie să coboare pe scări când cutremurul este activ.

În ce situaţii se emit mesaje Ro-Alert în caz de cutremur

Toate aceste aspecte trebuie lucrate foarte atent. Există o instituție care răspunde de înștiințare și alarmare a populației.

Asta este protecția civilă care, conform legii, conform tuturor uzanțelor, asta este responsabilitatea noastră, a Departamentului pentru Situații de Urgență și IGSU.

Alertarea și avertizarea  populației este rolul DSU-ului şi IGS-ului, restul cu aplicațiile lor cu tot își asumă ce dă acolo. Nu putem să ne asumăm impactul.

Dar dacă se va da un mesaj și va induce panică sau dacă va intra vreunul pe aplicația respectivă, un hacker sau ceva și va trimite un mesaj care va induce panică în rândul populației este responsabilitatea operatorului.

Decizia noastră este că nu dăm mesaje cu câteva secunde înainte, pentru că riscul este mare să inducem panică. Vor primi mesaje RO-ALERT după cutremur, dacă cutremurul a avut efect sau impact pentru indicații și pentru recomandări.

Astăzi ne-a venit de la senzor cu 5-7 secunde înainte. În dispecerat, nici n-ai timp să trimiți mesajul fizic și venea mesajul în timpul cutremurului şi acuma discuția noastră era de ce s-a dat mesajul târziu", a explicat Raed Arafat, şeful DSU în emisiunea Decisiv de la Antena 3. 

Cutremur în România, resimțit în Bucureşti şi alte oraşe

Seismul s-a produs la ora 06.50, în zona Buzău, potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la 69 km nord-est de Ploieşti, 76 km est de Braşov, 114 km vest de Brăila, 117 km vest de Galaţi, 118 km nord de Bucureşti, 126 km sud de Bacău şi 148 km nord-est de Piteşti.

"În urmă cu puțin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 168 km. 

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime", au anunţat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ce trebuie să faceţi în timpul cutremurului

  • Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului.
  • Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.
  • Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.
  • Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
  • Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
  • Protejaţi-vă capul şi faţa.
  • Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.
  • Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotilele şi protejaţi-vă capul şi ceafa.
  • Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.
  • Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.
  • ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.
  • DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
  • DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
  • DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.

Ce trebuie să faceţi după cutremur

  • Încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
  • Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
  • Dacă aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
  • Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
  • Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
  • Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
  • Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra.
  • Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
  • Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
  • ATENŢIE la scări! S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
  • Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
  • Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
  • Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
  • În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.
×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close