Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Banii pentru Ucraina sunt în aer din cauza jocurilor politice din SUA. ”Practic, am preda Ucraina lui Putin”

Banii pentru Ucraina sunt în aer din cauza jocurilor politice din SUA. ”Practic, am preda Ucraina lui Putin”

Viitorul ajutorului american pentru Ucraina a devenit nesigur, după acel acord din Statele Unite pentru evitarea unei închideri a guvernului. Asta, în ciuda încercărilor preşedintelui Joe Biden de a asigura Kievul că va primi ceea ce are nevoie pentru a lupta împotriva Rusiei.

Banii pentru Ucraina sunt în aer din cauza jocurilor politice din SUA. ”Practic, am preda Ucraina lui Putin”
Sursa foto: John Moore/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2023   •   09:31

Problema a devenit atât de politizată la Washington, încât soarta ajutorului militar vital este acum în pericol, chiar în momentul în care Kievul încearcă să facă progrese în contraofensivă, înainte de venirea iernii.

Ucrainenii sunt cu siguranţă îngrijoraţi de unele lucruri care se întâmplă în SUA, în special în Congres. Şi, cu siguranţă, ei se bazează foarte mult pe asistenţa de securitate din partea SUA.

Şi am văzut-o pe câmpul de luptă, în estul ţării şi în sud, de asemenea, cam în toate aspectele. Începând cu puştile. Începând cu gloanţele. Dar vorbim şi de tunuri mai mari, muniţie şi rachete sol-aer, sisteme de rachete cu rază mare de acţiune.

Aşadar, SUA este de departe cel mai mare furnizor de arme pentru ucraineni, pe care aceştia le folosesc apoi pe câmpul de luptă. Acest lucru este foarte important pentru ei.

Dar există şi o a doua faţetă a acestei probleme, şi anume posibilul efect de răcire pe care orice fel de reducere a asistenţei de securitate a SUA ar putea să îl aibă asupra partenerilor SUA, care, de asemenea, oferă arme Ucrainei.

Semnalul transmis întregii lumi de la Washington este că nu doar republicanii, ci și unii democrați au fost dispuși să sacrifice Ucraina pentru politică, susțin unii analiști, iar acest lucru este extrem de dăunător regimului de la Kiev. 

„Nu se poate retrage finanţarea! Ştii ce se întâmplă dacă retragem finanţarea mâine? Putin mărşăluieşte în Kiev, toate fondurile pe care le-am dat într-un an şi jumătate lui Zelenski s-ar duce pe apa sâmbetei şi, practic, am preda Ucraina lui Putin”, a declarat Ro Khanna, congresman democrat.

Democraţii de top din Camera Reprezentanților au declarat că se așteaptă ca McCarthy să supună la vot săptămâna viitoare un proiect de lege separat privind ajutorul pentru Ucraina, deși nu e clar dacă va fi vorba de cele 24 de miliarde de dolari cerute inițial de Joe Biden. 

„Este esenţial pentru a ne asigura că nu dăm putere Chinei, Rusiei sau Iranului. Deci este esenţial pentru aliaţii noştri. Atât de multe dintre aceste lucruri sunt esenţiale pentru noi în ceea ce priveşte securitatea naţională a Americii. Domnul McCarthy ne-a spus că plănuieşte, din câte am înţeles, să aducă în discuţie un pachet pe termen mai lung privind Ucraina”, a precizat şi Josh Gottheimer, congresman republican.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a îndemnat Congresul să respecte angajamentul Americii de a oferi asistență urgentă poporului ucrainean, care luptă pentru a-și apăra propria țară împotriva forțelor tiraniei.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina bani SUA Joe Biden
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close