Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Nicolae Ciucă: "Agresiunea ilegală a Rusiei vrea să înlocuiască forța legii cu legea forței"

Nicolae Ciucă: "Agresiunea ilegală a Rusiei vrea să înlocuiască forța legii cu legea forței"

Premierul Nicolae Ciucă a participat la ceremonia prilejuită Zilei Independenței SUA organizată de Ambasada SUA la București. SUA rămân cel mai important aliat al României, a spus premierul cu această ocazie.

Nicolae Ciucă: "Agresiunea ilegală a Rusiei vrea să înlocuiască forța legii cu legea forței"
Sursa foto: Agerpres
de Silvia Preda    |    01 Iul 2022   •   19:47

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, spune premierul Nicolae Ciucă, încearcă să înlocuiască forța legii cu legea forței.

"Cu toţii speram că războaiele în Europa sunt de domeniul trecutului, că am ajuns într-o etapă în care suntem capabili să rezolvăm neînțelegerile pe cale exclusiv pașnică, în cadrul forumurilor multinaţionale şi globale create în acest scop.

Dar agresiunea neprovocată, ilegală și nejustificată a Rusiei încearcă din nou să înlocuiască forța legii cu legea forței. Cel mai bun mod de a răspunde unei asemenea provocări este să acţionăm împreună, uniţi(...).

Salut decizia SUA de a suplimenta prezența trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: România este și va rămâne un susținător ferm al unității transatlantice

Potrivit acestuia, anul 2022 marchează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic care a deschis calea pentru aprofundarea cooperării dintre România și Statele Unite. Acest Parteneriat a jucat un rol important pentru aderarea României la NATO în anul 2004.

"Suntem recunoscători SUA pentru sprijinul constant și avem încredere că procesul de aderare la OCDE va fi accelerat în conformitate cu nivelul de pregătire al României de a deveni membru cu drepturi depline al organizației care prin membrii săi oferă 90 la sută din investițiile străine la nivel global”, a adăugat premierul.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ca parte a angajamentului României și al Statelor Unite de a coopera pentru consolidarea rezilienței strategice transatlantice, Guvernul României va continua implementarea celor mai importante proiecte comune în domeniul energetic.

Nicolae Ciucă: Suntem recunoscători SUA pentru sprijinul constant

"Acest lucru va permite României nu doar să-și atingă independența energetică – aspect devenit și mai important în contextul geopolitic actual – dar ne va oferi și posibilitatea de a contribui la securitatea energetică regională. Proiectul celor două noi reactoare care urmează a fi construite la Cernavodă oferă oportunități semnificative de integrare a lanțurilor de aprovizionare europene și nord-americane".

Un al doilea proiect important implementat în parteneriat cu SUA se referă la centrala cu reactoare modulare mici (SMR) care urmează să fie instalată la Doicești, lângă Târgoviște, a amintit premierul.

"Decizia României de a participa la acest proiect va deschide piața regională pentru SMR și, cu sprijinul SUA, va consolida securitatea energetică la nivel regional și european. Salut, din nou, decizia anunțată de SUA pe 27 iunie privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, prin oferirea a 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România", a mai spus Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close