Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Multe spitale nu au teste antidrog, deși au sute de pacienți care se droghează. Cocktail de 40 de substanțe interzise, descoperit în sângele unui adolescent

Multe spitale nu au teste antidrog, deși au sute de pacienți care se droghează. Cocktail de 40 de substanțe interzise, descoperit în sângele unui adolescent

Deși în ultimii ani a crescut de cinci ori numărul copiilor care ajung la spital, nu toate unitățile medicale au aparatura medicală necesară sau măcar teste performante pentru depistarea substanțelor consumate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2023   •   21:38

În unele cazuri, minorii habar n-au ce cocktail-uri de droguri au luat. Analizele unui adolescent au indicat, de pildă, că pacientul consumase 40 de substanțe interzise.

Într-un ritm amețitor, traficanții creează noi și noi substanțe, iar autoritățile depășite de situație nu reușesc să țină pasul.

Eșecul lor se răsfrânge asupra consumatorilor, care încearcă toate combinațiile posibile.

„A consumat aproape tot, de la folii de săruri cărora ei le zic cristal, până la legale, timbre de LSD. Nu știu... amfetamine cu metamfetamine”, este mărturia Laviniei, al cărei fiu a ajuns să consume cocktailuri de stupefiante.

Când copiii ca el ajung la spital în stare gravă, de multe ori medicii nu știu ce substanțe au luat, pentru că în multe spitale din țară nu există nici măcar teste, deși un test care poate identifica 18 substanțe costă doar 22 lei.

”În cadrul Spitalului Județean de Urgență Arad nu există teste specifice pentru asemenea substanțe. Recoltăm și trimitem pentru testare la spitalul din Timișoara”, spun oficialii unității medicale.

”Mulți dintre ei folosesc aceste noi substanțe psihoactive, care sunt de cele mai multe ori o combinație. Se prezintă toate similar ca niște săruri sau ca niște prafuri, dar din punct de vedere chimic variază foarte mult. Testele pe care noi le avem în Spitalul Obregia identifică o mare parte dintre aceste noi substanțe psihoactive, dar sunt și multe dintre ele pentru care nu există teste”, a declarat Emanuela Andrei, medic specialist la Spitalul Obregia.

Cât despre spectometre, acele aparate performante care pot identifica peste 100 de substanțe, doar câteva spitale din România le dețin.

Printre ele se numără Centrul Sfântul Stelian din Capitală.

”E foarte important să știm ce au consumat și în ce cantitate. Și dacă sunt combinații. Uneori chiar există un risc vital în anumite combinații. E foarte important să știm la ce ne așteptăm. În momentul întreruperii unei substanțe pe care o consumă în mod regulat, apare sevrajul, care se tratează în mod diferit”, a precizat șefa secției de la Centrul Sfântul Stelian, Laura Aelenei.

Numai la Spitalul Alexandru Obregia din București, 150 de copii consumatori de droguri au avut nevoie anul acesta de ajutor medical. Sunt de două ori mai mulți decât în 2022 și de cinci ori mai mulți decât în urmă cu cinci ani.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close