Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Investiţii masive în sursele de energie alternativă, în România, în 2024 | Conferinţa Income Magazine - "Soluţii pentru România"

Investiţii masive în sursele de energie alternativă, în România, în 2024 | Conferinţa Income Magazine - "Soluţii pentru România"

Stăm bine la energia electrică provenită din surse clasice şi vor urma investiţii masive în sursele de energie alternativă. Iar anul 2024 va fi cel mai bun pentru România în acest sector, a dat asigurări ministrul Energiei la prima conferință Income Magazine din seria Soluţii pentru România. Experţii sunt de părere ca tranziţia la energia verde va ajuta şi economia ţării.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Ian 2024   •   08:37

Sectorul energetic, afectat de pandemie și războaie, va înregistra creșteri în România anul acesta, în contextul în care s-a finalizat finanțarea proiectelor din investiția 1 – PNRR, care însumează aproape 1700MW. În prezent, reprezintă 7% din PIB.

Experții spun că va fi cel mai bun an pentru ţara noastră, și sunt așteptate investiții masive și pe sectorul energiei verzi.

"Aceste zece tehnologii identificate de noi ca fiind piloni sunt soluţii. Aceste soluţii, care se vor regăsi pe platforma de educare Viitorul Energiei, care va fi disponibilă şi pentru publicul larg, dar ne dorim ca aceste informaţii să ajungă şi la autorităţi", a declarat Raluca Covrig, director Public Affairs și Comunicare la Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG).

Viitorul energiei depinde însă și de deciziile luate la nivel politic.

"Cred că factorul decident al României trebuie să fie extrem de sensibil, chiar dacă este un an electoral şi vor fi aplecaţi cu urechea spre nevoile fiecărui alegător în parte pentru câştigarea votului, vor trebui să fie la fel de atenţi la nevoile pe care un astfel de sector, cu un astfel de impact în PIB-ul românesc, le are din zona decidentă", a precizat Daniel Apostol, director general FPPG.

"Piaţa s-a echilibrat, v-am prezentat cifrele, şi atunci lucrurile sunt stabile şi trebuie să mergem într-o piaţă care să fie deschisă. Ea trebuie să fie vizibilă, astfel încât furnizorii şi apoi producătorii, să înceapă uşor-uşor, poate din a doua parte a acestui an, să scoată pe bursă cantităţi de energie", a explicat Gabriel Andronache, vicepreşedinte Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

România este în prezent exportator net de energie electrică. Până în 2030, ţara noastră ar putea avea o creștere semnificativă și în ceea ce privește energia verde, de peste 10.000 MW din surse regenerabile. În plus, în următoarele luni, autoritățile ar trebui să prezinte și strategia energetică națională.

"Dincolo de a avea foarte multe investiţii şi fonduri este şi o gândire în spatele acestor proiecte şi se concretizează în strategie energetică naţională, pe care noi nu o avem, dar la care lucrăm acum din greu, şi care ar trebui să fie gata până în luna aprilie. Trebuie să ai o strategie energetică şi abia apoi să vii cu planul naţional integrat energie / schimbări climatice, aşa cum solicită, de fapt, şi Uniunea Europeană", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei la Conferinţa Income Magazine - "Soluţii pentru România".

Conferința Soluții pentru România a fost organizată de revista economică Income Magazine, parte a Intact Media Group, împreună cu Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close