Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Adrian Negrescu, previziune înfricoșătoare după ce dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din istorie

Adrian Negrescu, previziune înfricoșătoare după ce dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din istorie

Dolarul a depășit 5 lei și a ajuns la cel mai mare nivel din istorie. Banca Națională a României a cotat astăzi moneda americană la 5,01 lei.

Adrian Negrescu, previziune înfricoșătoare după ce dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din istorie
Sursa foto: Antena 3 & Pixabay
de Gabriel Dano    |    22 Sep 2022   •   18:39

Iar specialiștii se așteaptă ca în perioada următoare moneda europeană să tot piardă teren în fața dolarului american, tocmai din cauza faptului că există o neîncredere a investitorilor în această perioadă, ca urmare a anunțurilor venite dinspre Rusia.

Pe de altă parte, aprecierea dolarului din prezent ar putea avea efecte mult mai dure pentru economie. De fiecare dată când crește dolarul american, se scumpesc motorina și benzina, pentru că petrolul vine mare parte din America.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, la News Hour with CNN, care ar fi alte efecte ale acestei cotații a dolarului.

"Pe lângă creșterea prețului la carburanți, pentru că da, sunt cotate în dolari aceste mărfuri, ne vom trezi probabil și cu haine, produse alimentare, produse nealimentare, electronice mai scumpe, pentru că noi aducem foarte multe astfel de produse din China și le aducem pe dolari.

Deci, tot ce înseamnă importuri în dolari se vor scumpi în perioada următoare. Lucrurile s-ar putea să nu arate chiar atât de rău. În momentul de față, dolarul e la această cotație din cauza emoției generate de anunțul lui Putin de ieri privind escaladarea conflictului. În perioada următoare s-ar putea ca lucrurile să se nuanțeze și să se liniștească, pentru că nici americanii nu-și doresc un dolar atât de puternic, în condițiile în care la nivel internațional și pe ei îi dezavantajează în exporturile pe care le fac.

S-ar putea, pe de altă parte, ca și în Uniunea Europeană să susțină euro, Banca Centrală Europeană, să crească dobânda-cheie și, în acest fel, să facă euro mult mai atractiv în relație cu dolari. Deci, să ne așteptăm ca în orizont de câteva luni euro și dolarul să ajungă din nou la paritate", a spus Adrian Negrescu.

Curs Valutar 22.09.2022, dolarul depăşeşte valoarea de 5 lei pentru prima dată în istorie

Dolarul american a crescut semnificativ joi, pe piaţa interbancară, până la 5,01 lei, peste nivelul de ieri anunţat de BNR când a înregistrat cea mai mare valoare din istorie în faţa leului (4,9764 lei/dolar).

BNR a anunțat joi un curs al dolarului de peste 5 lei, un maxim al tuturor timpurilor.

Cursul afișat de BNR este joi de 5,0103 lei (creștere de 0,68%), în timp ce euro este cotat la 4,9412, în scădere ușoară.

Moneda americană atinsese miercuri, la cursul BNR, cel mai mare nivel din istorie în faţa leului (4,9764 lei/dolar), iar joi, o nouă creştere.

Aprecierea vine după ce moneda americană a trecut de pragul de 5 lei pe piața valutară interbancară, unde a ajuns la 5,0335 lei.

Creşterea dolarului vine pe fondul pieţelor valutare externe, este resimţită puternic şi la Bucureşti. 

În schimb, euro a scăzut joi, după cum arată cursul BNR.

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) astăzi este de 4,9412 lei, în scădere faţă de miercuri, când ajunsese la 4,9436 lei.

Astfel, euro este în scădere joi cu 0,0024 bani, iar moneda naţională a înregistrat o creştere.

×
Subiecte în articol: dolar CURS curs valutar
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close