După două decenii de precipitații mai reduse decât de obicei, nivelul apelor a scăzut alarmant iar ciclurile succesive de secetă au adus bazinul Colorado în pragul crizei.
Fluviul este esențial pentru vestul Statelor Unite.
În ciuda avertismentelor primite an de an, statele riverane nu au reușit să își reducă satisfăcător consumul de apă iar autoritățile federale se văd nevoite să intervină.
"Cred că până la urmă statele vor realiza că joacă ruleta rusească și că trebuie să își vină în fire. Cred că amână totul până după alegeri, dacă vreți să spun lucrurilor pe nume. Nu cred că cineva vrea să facă înainte de alegeri mari anunțuri publice privind măsurile necesare", spune inginerul hidrotehnician Pat Mulroy.
Autoritățile federale au planificat reducerile
Potrivit autorităților federale, Arizona va primi cu 21 la sută mai puțină apă în 2023.
Nevada trebuie să consume anul viitor mai puțin cu 8 la sută.
Mexic, unde fluviul Colorado își încheie cursul, ar urma să înregistreze o scădere a consumului de apă cu 7%.
California, cel mai mare utilizator al apei fluviului și cel mai populat stat din SUA, nu a impus restricții pentru anul viitor.
Însă experții îndeamnă populația, și mai ales pe agricultori, să se reorienteze către alte culturi, pentru a face față secetei persistente.
Fluviul Colorado este alimentat mai ales de zăpada care se acumulează în timpul iernii la altitudini mari.
Lacul Mead, cel mai mare rezervor din SUA, format de râul Colorado, a ajuns, de asemenea, la un nivel alarmant de scăzut, din cauza secetei care a lovit Statele Unite.
Foto: Fluviul Colorado, zona Glen Canyon, statul Arizona