Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Controversatele legi ale justiției, adoptate de Guvern. Cu ce efecte

Controversatele legi ale justiției, adoptate de Guvern. Cu ce efecte

După două luni de la publicare, controversatele legi ale justiției sunt adoptate mâine de Guvern. Sunt legile de care depind ridicarea MCV, dar și banii din PNRR.

Controversatele legi ale justiției, adoptate de Guvern. Cu ce efecte
de Gabriel Dano    |    23 Aug 2022   •   18:42

Cu toate acestea, unii magistrați au criticat forma propusă de Ministerul Justiției. 

"Una dintre controverse este legată de procedura de numire a procurorilor șefi. În continuare, Președintele României are un rol decisiv. Propunerea este făcută de către Ministerul Justiției, cu avizul consultativ și nu obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii, iar numirea procurorilor de rang înalt se face de către președintele României.

De altfel, poate fi procuror general, procuror șef DNA sau DIICOT. Magistratul care are o vechime de 15 ani și nu de 12 ani așa cum era inițial discuția dintre Ministerul Justiției și partenerii europeni.

De asta, principala acuzație care este adusă lui Cătălin Predoiu de către asociațiile de magistrați este aceea că transmis la Bruxelles către Comisia Europeană o altă formă a proiectele a proiectelor de lege, alta decât cea care a fost pusă în dezbatere publică", a transmis reporterul Antena 3 Mădălina Mihalache.

Guvernul urmează să adopte mâine noile legi ale justiției, care vor fi transmise către Parlamentul României. Executivul s-a angajat în planul național de redresare și reziliență ca până anul viitor la finalul trimestrului 2 aceste legi adoptate vor fi adoptate.

Guvernul s-a grăbit însă pentru că România speră să primească în această toamnă un răspuns pozitiv privind aderarea la Spațiul Schengen, iar unele țări țin cont de faptul că țara noastră este în continuare monitorizată prin mecanismul de cooperare și verificare, iar ridicarea MCV depinde de adoptarea acestor legi.

 

×
Subiecte în articol: legile justitiei
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close