Dacă Guvernul nu găsește curând o soluție, pensionarii riscă să nu-și încaseze pensia. Angajaţii instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii refuză să mai lucreze. Cu pancarte în mâini, au ieșit din birouri și din spatele ghișeelor pentru a protesta în fața caselor de pensii și a direcțiilor de sănătate publică.
"Fără discriminare, salarii egale", au strigat în cor funcționarii.
Angajații vor salarii similare cu cele ale funcționarilor din aparatul central, de la Casa de Sănătate ori de la Fisc, care au venituri lunare cu 2.000 lei mai mari.
"Sunt diferențe foarte mari, discrepanțe. Noi suntem hotărâți să nu cedăm. Mergem în continuare cu greva, restul colegilor, o parte sunt în protest. Vom merge în continuare până se va găsi o soluție, cum s-a găsit la Sănătate, la ANAF.
"Dorim pe cei în funcții decizionale să ia o decizie și pentru noi, să ne respecte munca, să ne respecte ca oameni", spune o femeie.
"Se schimbă legea. Muncim foarte mult pe salarii foarte mici și vrem egalizarea salariilor", mai spune cineva.
Pensionarii riscă să nu primească pensia | Grevă generală, în zeci de instituții din România
"Noi avem 4.800 de lei cu sporuri cu tot. Nimic nu e separat. Totul este băgat în salariu ca să fie impozitat", mai spune cineva.
Angajații caselor de pensii din București și Ilfov reclamă și lipsa personalului. Pentru a acoperi deficitul oamenii spun că fac ore suplimentare pentru care nu primesc niciun leu în plus.
"Nu vine din urmă nimeni. Cei care vin nu rămân. La ora actuală posturile sunt blocate și ne chinuim. Volumul de muncă practic s-a dublat. Ne chinuim în condițiile astea", mai spun
Neajunsurile i-au scos în stradă și pe funcționarii publici din județele Mureș, Timiș, Bihor, Arad, Vaslui sau Buzău, pentru că salariile lor nu au mai crescut de şapte ani.
"Noi nu suntem cenușăreasă a acestor guvernanți", mai spune cineva.
Ghișeele nu vor fi deschise pentru oameni, nu vom lucra cu publicul", mai spune un funcționar.
Dacă oficialii nu vor găsi o soluție, pensionarii riscă să nu-și încaseze pensiile și nu sunt singura categorie de cetățeni afectați.
"Nu vom mai monitoriza calitate a apei potabile, nu se vor elibera aviz epidemiologic de îmbălsămare cadavru uman, nu vom mai elibera rețete cu regim special", mai spune cineva.
Angajații avertizează că protestele, grevele de avertisment și cele generale se vor extinde în casele de pensii, agențiile pentru ocuparea forței de muncă și direcțiile de sănătate publică din toată țara.