Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pădurile, în mâna mafiei. Sistemul de monitorizare a lemnului, Sumal 2.0, scoate buştenii nemarcaţi din pădure

Pădurile, în mâna mafiei. Sistemul de monitorizare a lemnului, Sumal 2.0, scoate buştenii nemarcaţi din pădure

"Industria forestieră înregistrează 20 de milioane de euro pierderi pe zi". Aplicaţiei Sumal 2.0 a fost lansată cu surle şi trâmbiţe în ianuarie. O aplicaţie prezentată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ca pe o mare realizare. În realitate s-a dovedit mai mult decât un eşec, spun activiştii de mediu.

Pădurile, în mâna mafiei. Sistemul de monitorizare a lemnului, Sumal 2.0, scoate buştenii nemarcaţi din pădure
Sursa foto: Antena 3
de Paul Ciurari    |    Carmina Pricopie    |    30 Sep 2021   •   19:05

Se fură în neştire, reclamă chiar oamenii pădurilor. Cum se fură, vedeţi într-un nou episod al campaniei "Pădurile, în mâna mafiei", semnate de Paul Ciurari şi Carmina Pricopie.

Odată cu introducerea sistemelor electronice de monitorizare din ultimii ani, "Sumalul" și "Inspectorul pădurii" s-a diversificat un pic. Cei care profită de această avuţie s-au adaptat și au găsit portiţele necesare pt a fura în continuare.

Cele mai uzuale metode de a extrage materialul lemnos din pădure era transportul multiplu, supraîncărcarea sau transport fără niciun fel document, pentru ca nu avea cine să-i oprească. Poliţia nu oprea niciodată un transport de lemn, decât dacă era sesizată. Şi dacă sesizai, cei care aveau de suferit erau tocmai cei care făceau acest apel.

Sumal 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe acelaşi aviz. Transportatorii trebuie să încarce 4 fotografii: a kilometrajului, din faţă, lateral şi spate. Aşa se dovedeşte că aceeaşi cantitate de material lemnos ajunge şi în depozit.

Doar că, realitatea e alta. Legea prevede nişte timpi în care un camion trebuie să parcurgă o distanţă anume de la generarea avizului în pădure.

În plus lemnul nu mai este marcat, deci nu ai de unde să ştii dacă e acelaşi trasport sau e altul. Deşi aşteptările erau mari, văd că nu este chiar aşa o transparenţă. Lipseşte trasabilitatea camionului. Nu poţi să vezi în timp real unde este el şi unde încarcă şi nici destinatarul unde ajunge.

Oamenii pădurii arată echipei Antena 3 cioate marcate proaspăt în codrul Sucevei

Oamenii pădurii arată echipei Antena 3 cioate marcate proaspăt în codrul Sucevei. Legea spune că marcajele cu vopsea se fac cu 6 luni-un an înainte de tăiere şi rămân pe cioate în pădure. Sumal 2.0 scoate buştenii nemarcaţi din pădure.

De când a intrat în vigoare Sumal 2.0, transportatorul face o fotografie la kilometraj, încarcă avizul, dar şi celelalte fotografii făcute camionului, şi teoretic poate să parcurgă o singură dată distanţa respectivă. Cine verifică camioanele trebuie să confrunte pozele cu realitatea. Cu alte cuvinte, un control ochiometric.

Iar sistemul s-a clătinat doar puţin în aprilie, când secretarul de stat care a lansat Sumal 2.0 a fost forţat să demisioneze de la Mediu, după ce "recorder" a publicat înregistrări scandaloase. Gelu Puiu se lăuda în fața apropiaților că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale, care sigur vor descoperi o neregulă.

Surprinzător sau nu, Gelu Puiu este cunoscut ca apropiat al lui Costel Alexe, dar şi verişor cu Virgil Saghin, primarul comunei Vatra Moldoviţei. Gurile rele din Suceava spun că Gelu Puiu a fost propulsat secretar de stat, din poziţia şef de ocol în comuna suceveană Vama, de primarii comunelor Vatra Moldoviţei şi Moldoviţa.

×
Subiecte în articol: pădurile mafia
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close