Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Poluare alarmantă în Capitală. Cu ce boli ne putem alege şi ce spun medicii pneumologi

Poluare alarmantă în Capitală. Cu ce boli ne putem alege şi ce spun medicii pneumologi

Florin Mihălțan, medic pneumolog şi profesor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti, a explicat efectele nocive asupra sănătăţii cauzate de poluarea excesivă a aerului.

Poluare alarmantă în Capitală. Cu ce boli ne putem alege şi ce spun medicii pneumologi
de Claudia Popovici    |    27 Mai 2021   •   18:44

Plătim scump aerul toxic pe care îl respirăm, cu propria sănătate. Dacă ne uităm la harta calității aerului din Capitală într-o seară în care se arde gunoaie, se observă cum toate valorile noxelor sunt și de 10 ori mai mari.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătăți, poluarea din aer este responsabilă de moartea a 7 milioane de persoane la nivel mondial.

Întrebat cu ce boli ne putem alege din cauza faptului că inhalăm această otravă, Florin Mihălțan, medic pneumolog şi profesor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Bucureşti, a precizat că poluarea excesivă poate genera sau exacerba afecțiuni la plămâni şi inimă.

„În primul rând în această poluare există pulberi și gaze pentru plămâni și pentru inimă. Lucrurile acestea devin extrem de periculoase pentru că agravează o serie de afecțiuni respiratorii sau generează afecțiuni respiratorii de tip astm sau BPOG.

Poluarea diminuează capacitatea organismului de a se apăra

De asemenea, crește rata incidenței infarctului miocardic. Există și particule cancerigene în interiorul acestor pulberi sau factorii poluanți și să nu uităm potențarea unor alergii și diminuarea capacității de apărare a organismului. Este o diminuare a imunității individuale.

Expunerea este mult mai evidentă și cu efecte dezastruoase în timp la copii și vârstnici. Poluarea este al doilea factor care vine și generează astfel de afecțiuni cronice alături de fumat. În multe situații, acolo unde nu avem explicații pentru apariția acestor boli, cel mai probabil este invocat acest factor poluant.

Să nu uităm un alt lucru important, cei care trăiesc în apropierea marilor intersecții, unde se circulă foarte mult sunt cu expunere majoră. În afară de ceea ce s-a menționat avem și ceea ce se generează din combustie, ceea ce emană un automobil", a mai explicat medicul pneumolog Florin Mihălțan la Antena 3. 

×
Parteneri
Marius Budăi, explicații în scandalul banilor refuzați de profesori
x close