Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Reportaj despre tunul de zeci de milioane de euro din 2016. Anchetatori, acuzaţi că au furat 30 de tone de substanțe chimice

Reportaj despre tunul de zeci de milioane de euro din 2016. Anchetatori, acuzaţi că au furat 30 de tone de substanțe chimice

Carmina Pricopie
1 minut de citit Publicat la 21:47 15 Iul 2022 Modificat la 21:47 15 Iul 2022
1657910391
Sursa foto: Antena 3

În 2016, 170 de tone de substanţe active au fost aduse în Bragadiru, la doi paşi de Bucureşti.

Afacerea se anunţa a fi una mai mult decât profitabilă

"Cam de 48 de tone vitamine, concentratie 98%, și restul substantelor, premixuri. Materie prima pentru diferite produse", a declarat Lucian Constantin, administratorul firmei importatoare, în exclusivitate pentru News Hour With CNN.

În rest, substanțe chimice active, de la precursori pentru industria farmaceutică, până la coloranţi sau premixuri pentru industria agricolă.

Marfa fusese achiziţionată cu 50 de mii de euro de la o firmă de profil din Germania

Banii urmau să intre în contul acesteia după revânzarea ei în România.

"În 2016 aveam un contract cu o societate de profil, pentru 37 de milioane de euro", adaugă administratorul firmei.

Odată ajunsă marfa în România, partenerii de afaceri au început să depună plângeri penale unii împotriva altora la mai multe instituţii şi au fost deschise mai multe anchete. Miza: valoarea uriaşă a substanțelor.

Depozitul a fost sigilat, iar oamenii de afaceri au ajuns anchetaţi

Iniţial, s-a vorbit despre trafic de produse sau despre substanțe toxice şi de faptul că în depozit zăcea agentul orange, un erbicid cumplit folosit de armata americană în războiul din Vietnam.

Fapt demonstrat chiar de expertizele făcute de către Poliţie. Iar de la un an la altul, depozitul a fost percheziționat de mai multe instituții: DIICOT, DGA, Poliția Ilfov, ANAF, Garda de Mediu. Iar acuzaţiile s-au schimbat de la un dosar la altul.

"Din 2016 până în prezent s-a încercat ca aceasta marfă să nu intre în posesia societății pe care o administrez. S-au realizat furturi în jur de 30 de tone", a mai precizat administatorul firmei.

Ce acuzaţii li se aduc afaceriştilor şi ce s-a întâmplat cu dosarul

Se întâmpla în 2019, fapt consemnat în documente chiar de către anchetatori. Acum, dosarul e la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, iar afaceriștii sunt acuzaţi de contrabandă, că ar fi adus marfa în România fără documente.

"Asta vor să acopere. Dispariția. Fiecare a aruncat-o la celălalt, de la IPJ la DIICOT, de la un Parchet la altul", a declarat Robertino Rujancu, fost comisar în afacere.

Parchetul Curţii de Apel Bucureşti are un dosar în lucru pentru abuz în serviciu, referitor la acuzaţiile de furt aduse anchetatorilor. 


 

×
Parteneri
x close