Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Scenariile Guvernului pentru creşterea pensiilor | Schimbări majore în planul coaliţiei de guvernare

Scenariile Guvernului pentru creşterea pensiilor | Schimbări majore în planul coaliţiei de guvernare

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:26 20 Iul 2023 Modificat la 18:58 20 Iul 2023

Scenariul creșterii pensiilor cu cel puțin rata inflației de la 1 ianuarie este unul luat în calcul, dar există discuții și despre majorarea punctului de pensie.

Nu se știe însă acum cât de realizabile sunt ambele, având în vedere că deficitul bugetar est încă mare. În plus, noul ministru al Muncii trebuie să rezolve și problema legii salarizării, dar și cea a pensiilor speciale.

Ministerul Muncii gestionează jaloane importante și are provocări reale, în contextul în care de la 1 ianuarie trebuie să găsească banii pentru majorarea pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu spunea că pensiile vor crește de la 1 ianuarie, cel puțin cu rata inflației.

Asta înseamnă, de exemplu, că punctul de pensie care este acum 1.785 lei, dacă va fi majorat cu 16% ar urma să crească cu aproximativ 280 lei. Dacă va fi majorat cu 20% scenariu puțin probabil, atunci creșterea ar fi de aproximativ 350 lei. Se caută bani la buget, asta pentru că deficitul bugetar pentru acest an nu va fi atins așa cum ne-am asumat, ținta de 4,4 nu va fi atinsă.

Sunt negocieri Comisia Europeană, care ne cere să reducem cheltuielile și surse guvernamentale spun că sunt îngrijorări reale că anul viitor deficitul va fi chiar mai mare decât anul acesta. Prin urmare, se caută bani pentru majorarea pensiilor și de asemenea, un alt jalon important este legea pensiilor din sistemul unitar.

Asta înseamnă, de exemplu, că trebuie să elimine inechitățile din sistem și, foarte important, Comisia Europeană ne cerea ca pensiile în România să nu depășească 9,4% din produsul intern brut.

Surse guvernamentale spun că se renunță la această limitare, asta cere Guvernul. Atenție, însă trebuie să vină la timp cu legea pensiilor, cel mai probabil până la finalul acestui an. Sunt de asemenea discuții și cu privire la lege a salarizării bugetare.

Asta pentru că ne-am asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență ca sporurile să fie de maxim 20% iar în momentul de față sunt în România bugetari care au sporuri de peste 80% din salariul de bază, şi aici trebuie să fie făcute corecții. Toate aceste discuții trebuie să se poarte în interiorul Guvernului, în coaliția de guvernare și foarte important să primească aprobarea Comisiei Europene.

×
x close