Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Intră bolile mai repede, dacă nu îi protejezi de căldură": Soluțiile speciale găsite de producătorii români, pentru a feri legumele de canicula

"Intră bolile mai repede, dacă nu îi protejezi de căldură": Soluțiile speciale găsite de producătorii români, pentru a feri legumele de canicula

Culturile de legume româneşti sunt afectate de caniculă. Temperaturile ridicate pot distruge total recolta. Legumicultorii iau măsuri urgente. În Ilfov, de exemplu, solarul este stropit cu soluţie specială care protejează, măcar parţial, legumele.

"Intră bolile mai repede, dacă nu îi protejezi de căldură": Soluțiile speciale găsite de producătorii români, pentru a feri legumele de canicula
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    19 Iul 2023   •   18:59

Canicula face ravagii în agricultură. Sute de hectare de legume româneşti pot fi distruse. Pentru a preveni acest dezastru, legumicultorii fac mari eforturi.

Domnul Mihai, cunoscut în Colibaşi ca Prunaru, are un hectar de solarii. Doar roşii are 2000 de metri pătraţi. Ştie cel mai bine ce efect poate avea canicula.

"Pe roșii le pârlește, și jumătate rămân verzi. Și nu pot să mai fac nimic cu ea. E coaptă înăuntru, dar coajă e verde, deci nu se mai poate valorifica. Pe castraveți îi arde. La castraveți intră bolile mai repede în ei, dacă nu îi protejezi de căldură și suntem obligați să facem treaba asta, să protejăm.", spune acesta.

Aşa că a luat urgent măsuri, însă acestea înseamnă o cheltuială în plus.

"Practic solarul este stropit cu o soluție asemănătoare varului. Are menirea de a proteja cultura împotriva razelor nocive ale soarelui. Depinde fiecare cum îl ține buzunarul. Vărul e mai ieftin, soluția e mai scumpă.", explică domnul Mihai.

Plase de protecţie pentru solar, soluţie specială, irigat suplimentar. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care le iau acum agricultorii români. Însă fără ele cu greu am găsi produse româneşti.

Pe căldură apar, de asemenea, boli şi dăunători care sunt foarte agresivi la temperaturi ridicate.

Dacă temperatura înafara solarului este 30 de grade, în solar pot fi chiar şi 50. Plasele şi soluţiile cu care se stropşte solarul pot scădea temperatura cu aproximativ 10 grade. Producătorii subliniază însă ca traversăm o perioada grea pentru agricultură.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close