Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN TVA de la 5% la 19% pentru imobiliare, noua măsură discutată de Guvern

TVA de la 5% la 19% pentru imobiliare, noua măsură discutată de Guvern

Guvernul vine cu o nouă provocare pentru români. Taxa pe valoarea adăugată mărită de la 1 ianuarie de la 5% la 19% pentru toate imobiliarele cu o valoare de peste 450.000 de lei. Ce vor face românii care au deja un precontract semnat cu o cotă de 5%.

TVA de la 5% la 19% pentru imobiliare, noua măsură discutată de Guvern
Sursa foto: Antena 3
de Ioana Cîşlaru    |    George Sandu    |    29 Iun 2022   •   19:08

Preţul unui astfel de apartament este de 140 de mii de euro, cu o cotă de TVA de 5%. Dacă plafonul va scădea de la 700 de mii de lei, până la 450 de mii, cumpărătorul va fi obligat să îl achiziţioneze cu o cotă de TVA de 19%.

Dezvoltatorii imobiliari susţin că pentru cei care au deja un ante-contract semnat, cu o cotă de 5%, creşterea de preţ va fi semnificativă. Pentru un apartament de 140 de mii de euro, ar însemna 21 de mii de euro în plus.

"Aşteptăm şi noi cu nerăbdare să vedem cum va ieşi măsura, dar sperăm să existe o derogare în sensul acesta, iar pentru cei care au semnat un ante-contract, să fie excepţionaţi de la această măsură fiscală nouă",  a declarat Adrian Pandelescu, reprezentant vânzări, la News Hour With CNN de la Antena 3.

"Modificările aduse plafonului nu vor face altceva decât să modifice preţurile apartamentelor, deoarece dezvoltatorii îşi calculează preţurile în funcţie de costurile de investiţie, iar aceştia ar fi nevoiţi să îşi majoreze cota de tva", a precizat Irina Savu, consilier credit.

Nemulţumirile continuă şi în rândul oamenilor.

"Mi se pare o diferenţă foarte mare, adică sunt nişte bani în plus pe care trebuie să îi dăm şi aşa preţurile au crescut destul, deci nu, eu nu aş fi de acord cu asta", spune o tânără.

În prezent, pentru a beneficia de cota de 5% nu trebuie să depăşiţi suma de 140 de mii de euro dar şi să vă aflaţi la primul imobil cumpărat.

Odată cu urcarea TVA de la 5 la 19% pentru locuinţele care depăşesc 90 de mii de euro şi 120 mp, guvernul vrea să încaseze de fapt mai mulţi bani la bugetul de stat.

Măsura nu a fost aprobată de Guvern, dar acesta se află în pachetul fiscal pe care îl au pe masă PNL şi PSD, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.
 

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close