Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Avantajele învăţării unei a doua limbi la vârstă mică

Avantajele învăţării unei a doua limbi la vârstă mică

În anul 2021, în care multe dintre graniţe nu mai există decât pe hartă, s-a constatat o creştere a familiilor formate din membri care vorbesc limbi diferite. Astfel, copiii bilingvi sunt din ce în ce mai numeroşi. Dar nu e o veste rea, întrucât specialiştii susţin că aceştia se dovedesc a fi mult mai empatici, interactivi şi receptivi. Aşadar, şi părinţii care au aceeaşi naţionalitate sunt încurajaţi să opteze măcar pentru o grădiniţă cu predare intensă într-o limbă străină.

Avantajele învăţării unei a doua limbi la vârstă mică
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    20 Apr 2021   •   21:16

"În ziua de astăzi, sunt foarte multe familii în care partenerii vorbesc limbi diferite și atunci e bine din start să îl expui la cele două limbi. Ce faci mai departe? Acasă folosești limba nedominantă și lași în exterior să folosească limba dominantă. De exemplu, dacă suntem în România și sunt parteneri care vorbesc unul română și unul cealaltă limbă, folosim cealaltă limbă acasă, încât sigur în exterior va folosi limba româna",  a spus Irina Antonescu, pediatru.

Învăţarea a două limbi diferite reprezintă un adevărat exerciţiu pentru creierul copilului

"Sunt niște studii care au arătat că în creierul unui copil care învață două limbi există un volum mai mare de substanță cenușie la nivelul cortexului parietal stâng inferior, deci în centrul TAIE răspunzător de limbaj. Iar un alt studiu arată că în momentul în care învățăm două limbi se activează cortexul prefrontal, exact zona creierului răspunzătoare de activități, de decizii", adaugă pediatrul.

Astfel, specialiştii încurajează părinţii să utilizeze cele două limbi distincte încă din primii ani de viaţă

"E de încurajat şi chiar încă de la început, când copilul începe să vorbească, cu cât îl ajută să pronunţe mai des cuvintele într-o altă limbă cu atât asimilează mai uşor şi până la vârsta de 6-7 ani şi pronunţia va fi mult mai bună. Putem să îi spunem bună mami, dar putem să îi spunem hello, putem să îi spunem roşu, dar putem să îi spunem şi red, se practică'', spune Alina Tulbure, profesor în învăţământul primar şi preşcolar.

Principala grijă a familiilor bilingve este că cei mici ar putea începe să vorbească mai târziu

 "Dacă nu există o cauză medicală care întârzie limbajul, nu vor fi întârzieri în dezvoltarea limbajului, dar nu va fi un vorbitor precoce, adică nu va vorbi extrem de repede pentru că va fi un copil care va învăța două limbi, două vocabulare, două tipuri de gramatică, două culturi diferite", a spus Irina Antonescu, pediatru

"Limba străină nu reprezintă doar partea vorbită, reprezintă şi schimbul ăsta de cultrură, iar asta ne face să fim mai adaptabili, mai empatici, să ne respectăm mai mult", adaugă Alina Tulbure, profesor în învăţământul primar şi preşcolar.

Copilul va învăţa să gândească în ambele limbi şi nu va fi nevoit să traducă

"Să nu credem că îi provocăm o confuzie, că în capul lui vor fi cuvinte în mai multe limbi și nu vor mai ști să gândească. Ba da, el va ști să gândească, dar TAIE el nu își va traduce, deci eu nu vorbesc cu el în limba română și el își traduce în cap în limba engleză, el simultan gândește și în română și în engleză, dar utilizează una din limbi", a spus dr. Irina Antonescu, pediatru.

 În schimb, e adevărat că uneori pot exista mici confuzii

"Bineînțeles că în primii ani există posibilitatea să mai existe mici confuzii, adică să folosesc într-una din limbi un cuvânt din cealaltă limbă. Părinții nu trebuie să se panicheze, pentru că acest lucru va dispărea pe măsura ce se instlează limbajul", adaugă medicul pediatru.
 
Prin urmare, părinţii care nu vorbesc două limbi ar putea să ia în calcul măcar înscrierea celui mic la un curs sau la o grădiniţă cu predare într-o limbă străină
 
"În momentul în care eu vorbesc o limbă, cealaltă limbă nu este inhibată și atunci apare ca un fel de gimnastică a minții. Această gimnastică a minții este în avantajul lui pentru că acel creier se dezvoltă și copilul care vorbește mai multe limbi este un copil care va fi mai atent, va învăța să ignore informațiile irelevante, va învăța să nu fie distras de elemente care ar putea să îi distragă concentrarea. Va fi un copil care se concentrează, care va fi deschis spre schimbare, care va accepta foarte ușor noul și care va accepta sarcini diferite. Și atunci, e copilul care acceptă și un alt punct de vedere e un copil care se poate integra într-o comunitate", explică dr. Irina Antonescu, pediatru.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close