Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine De ce sunt atât de importante fibrele pentru sănătate

De ce sunt atât de importante fibrele pentru sănătate

Într-un ritm de viață accelerat este greu să avem în fiecare zi meniuri echilibrate atât ca număr de calorii, dar și mai important, potrivite din punct de vedere nutrițional.

De ce sunt atât de importante fibrele pentru sănătate
Sursa foto: Pexels
de Georgiana Adam    |    15 Mar 2021   •   15:03

De exemplu, pentru a atinge cantitatea necesară de fibre de care are nevoie organismul uman este necesar să consumăm zilnic, 4 mere sau 4 portocale. Dar nu doar din fructe putem extrage fibrele.

Fibrele oferă numeroase beneficii organismului

Acești nutrienți nu se digeră şi nu se absorb, trecând practic nemodificate prin tubul digestiv. 

''Fibrele sunt carbohidrați prezenți în mod normal în alimente sau în diverse suplimente nutriționale. Organismul nostru nu le poate digera ca atare, pentru că nu avem enzimele specifice, dar fibrele au un rol extrem de important în reglarea tranzitului intestinal. Ajută la reglarea nivelului glicemiei, oferă o senzație de sațietate tocmai pentru că nu se digeră cu ușurință, susțin procesul de slăbire, ajută la scăderea colesterolului rău.  Însă, cel mai important rol îl au în tranzitul intestinal și în reglarea acestuia'', a spus Irina Costache, medic primar pediatru.

În ce alimente găsim fibrele

Fibrele se găsesc în alimentele de origine vegetală – cereale integrale, legume și fructe. Iar în general, cu cât este mai puţin rafinat produsul, cu atât acesta conţine mai multe.

''Fibrele sunt de mai multe feluri. Sunt fibre insolubile, care doar stimulează tranzitul intestinal, și fibre solubile, care fermentează în intestin și care contribuie la echilibrarea fluorei intestinale prin efectul lor prebiotic. Nu uităm să le consumăm și pe acestea, care se regăsesc sub mai multe feluri, sub mai multe denumiri. La un bărbat sănătos sunt necesare 35 de grame de fibre, la o femeie 25-30 de grame, la copii mai puțin, începem cu 15 grame la copilul mic și ajungem până la 20 de grame'', adaugă medicul pediatru.

Însă, foarte puține persoane țin cont de aceste cantități. 

''Este foarte greu să ne dăm seama prorpriu-zis, pentru că nu stăm niciodată să numărăm gramele de fibre pe care le conține un măr. Vom fi surprinși, dar ca să atingem nivelul de fibre pe care un adult îl are ca necesar, ar trebui să se consume o cantitate impresionantă fie de cereale, fie de legume, fie de fructe. De exemplu, ai nevoie de patru mere, ai nevoie de patru portocale ca să atingi cantitatea necesară și de foarte puține ori reușim să consumăm atâtea fructe și legume. 

Consecințele consumului de fibre în exces

 ''Există o tendință la constipație sau sunt persoane care suferă de colon iritabil, de balonare, de senazație de flatulență, de o stare generală de disconfort abdominal. Cu ritmul acesta de viață atât de haotic pe care îl avem în ultima vreme, cu faptul că nu toată lumea respectă orele de masă, cu faptul că farfuriile sunt neechilibrate, pentru că foarte multă lume consumă prea mulți carbohidrați nu neapărat integrali și consumă proteine, de asemenea, în cantitate mare, riscăm să pierdem cantitatea aia de fibre cu adevărat necesară''.

 Ei bine, ce avem de făcut?
 
''Să încercăm să consumăm cereale în fiecare zi, să încercăm să consumăm fructe și legume, erau niște recomandări tipice - five for day, da? Cinci în fiecare zi, fructe și legume crude. Să ne îndreptăm către tot ce înseamnă fibre naturale și să încercăm atunci când toate aceste lucruri sunt realizate și tot avem disconfort digestiv, să ne îndreptăm către un ajutor din suplimente alimentare, care să conțină fibre''.

Atenție, fructele și legumele transformate în suc nu sunt de ajutor pentru aportul de fibre

''Fructele atunci când sunt consumate sub formă de suc de fructe nu oferă decât calorii goale, nici măcar vitaminele nu mai sunt în aceeași cantitate, pentru că au fost presate, ca să fie sub formă de suc, majoritatea vitaminelor și fibrelor se găsesc în pulpa unui fruct, de aceea este foarte important să mâncăm fructul întreg.  Altfel mănânci pur și simplu caloria goală, care îți dă energie, nu ajută la slăbit și nu întreține absolut deloc senzația de sațietate''
 
De asemenea, specialiștii le recomandă persoanelor care nu reușesc să consume suficiente fibre să apeleze și la suplimentele nutriționale, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Acestea sunt recomandate copiilor cu vârsta de peste trei ani, adulților, dar și femeilor însărcinate și celor care alăptează. 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close