Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Mircea Geoană: "Războiul din Ucraina nu este aproape de sfârșit"

Mircea Geoană: "Războiul din Ucraina nu este aproape de sfârșit"

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, în această seară la Antena 3, că ar putea urma câteva săptămâni determinante pentru modul în care războiul din Ucraina își va urma cursul.

Mircea Geoană: "Războiul din Ucraina nu este aproape de sfârșit"
Sursa foto: Twitter/Mircea Geoană
de Gabriel Dano    |    03 Iun 2022   •   20:24

Întrebat ce înseamnă 100 de zile de război la frontiera României și a NATO, Mircea Geoană a răspuns:

"Înseamnă 100 de zile de la cel mai mare cutremur al securității europene de la cel De-al Doilea Război Mondial. Noi care am prins și căderea comunismului putem spune că acela a fost un moment epocal - a fost, dar s-a petrecut fără războaie. Deci, aceste 100 de zile reprezintă intrarea într-o altă etapă a ordinii de securitate europeană.

100 de zile în care putem să ne uităm la calculul strategic profund greșit făcut de Rusia în declanșarea acestui război. Peste o treime din trupele rusești inițial mobilizate în atacul împotriva Ucrainei sunt astăzi incapacitate, dar asta nu înseamnă că războiul este aproape de sfârștiul său", a spus Mircea Geoană, în emisiunea Punctul de Întâlnire, moderată de Radu Tudor.

Secretarul general NATO: ” Războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia prin negocieri”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, joi, că războiul dintre Rusia şi Ucraina probabil se va încheia prin negocieri şi a salutat rolul Statelor Unite în susţinerea Administraţiei de la Kiev şi în consolidarea Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a afirmat că a avut "întâlniri extraordinare" cu preşedintele SUA, Joseph Biden, cu vicepreşedintele Kamala Harris şi cu Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională.

Stoltenberg a salutat rolul Statelor Unite în susţinerea Ucrainei şi în consolidarea Alianţei Nord-Atlantice. "Susţinerea Statelor Unite face diferenţa zilnic pe câmpul de luptă din Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg, conform CNN.

"Preşedintele Vladimir Putin a vrut o prezentă mai redusă a NATO şi a invadat Ucraina, dar a obţinut o prezenţă mai extinsă a NATO", a subliniat Stoltenberg. "Războaiele, prin natura lor, sunt imprevizibile, deci trebuie să ne pregătim pentru un conflict de lungă durată.

Acesta a devenit un război de uzură, în care ucrainenii plătesc un preţ uriaş pentru apărarea ţării pe câmpul de luptă. Dar şi Rusia are multe victime", a continuat secretarul general NATO.

Jens Stoltenberg crede că războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia "la masa negocierilor" şi a insistat pentru continuarea asistenţei destinate armatei ucrainene. De asemenea, Stoltenberg s-a declarat încrezător că Turcia va permite, după depăşirea preocupărilor, admiterea Finlandei şi Suediei în NATO, informează Mediafax.

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană NATO Rusia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close