Antena 3 CNN Actualitate România, în elita Alianței Nord Atlantice

România, în elita Alianței Nord Atlantice

România, în elita Alianței Nord Atlantice
Sursa foto: foto: captura Antena 3
25 Iun 2019   •   20:55

NATO estimează că pentru anul în curs numai şapte membre ale acestei alianţe vor aloca bugetului apărării cel puţin 2% din PIB, respectiv SUA, Regatul Unit, Polonia, România, Grecia, Letonia şi Estonia, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de agenţia EFE.

Conform calculelor Alianţei, statele europene membre ale NATO împreună cu Canada alocă anul acesta apărării în medie 1,55% din PIB, cu circa 4% mai mult decât în 2018 dar încă departe de obiectivul de 2% propus pentru anul 2024.

Statele Unite, care în ultimii ani au exercitat tot mai multe presiuni asupra Europei şi Canadei pentru a-şi spori bugetele apărării, au alocat acestui sector în bugetul pentru anul în curs 3,42% din PIB.

”Vă pot anunţa că creşterea reală este de 3,9% pentru aliaţii europeni şi Canada”, a spus la o conferinţă de presă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat că se împlinesc cinci ani consecutivi de creştere a cheltuielilor militare ale Alianţei.

El a mai spus că ”tot mai mulţi aliaţi se angajează faţă de obiectivul de a cheltui 2% din PIB” pentru apărare în anul 2024, an în care ”majoritatea” membrilor Alianţei au în vedere, conform planurilor bugetare, să atingă acest obiectiv.

Pe ansamblul Alianţei anul trecut s-au cheltuit pentru apărare 984 de miliarde de dolari, din care însă numai 299 de miliarde revin aliaţilor europeni şi Canadei, diferenţa reprezentând bugetul alocat de SUA.

Totuşi, în opinia lui Stoltenberg, aliaţii au realizat un ”progres impresionant” la capitolul cheltuielilor militare, lucru pe care l-a descris drept un ”semnal de angajament”. ”NATO este pe drumul cel bun. Dar trebuie să menţinem impulsul pozitiv”, a indicat secretarul general al Alianţei,potrivit Agerpres.

Subiectul a fost comentat, marți, la Punctul de întălnire, de Radu Tudor și invitații săi:

 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close