Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Orașele din România care vor primi bani de la UE pentru a deveni inteligente

Orașele din România care vor primi bani de la UE pentru a deveni inteligente

100 de orașe ale Uniunii Europene au fost alese ieri pentru a deveni inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030.

Orașele din România care vor primi bani de la UE pentru a deveni inteligente
Sursa foto: Wikimedia/ Ana Maria Cătălina
de Adelina Miron    |    29 Apr 2022   •   17:20

Misiunea "Orașul" va primi finanțare în valoare de 360 milioane de euro în cadrul programului Orizont Europa pentru perioada 2022-2023, pentru a demara căile de inovare.

București, Cluj-Napoca și Suceava sunt orașele din România care au fost selectate în program.

Cele 100 de orașe se află în toate cele 27 de state membre, iar alte 12 orașe se află în țări asociate sau cu potențial de a fi asociate la programul Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare (2021 – 2027).

„Acțiunile de cercetare și inovare vor aborda mobilitatea curată, eficiența energetică și planificarea urbană ecologică și vor oferi posibilitatea de a elabora inițiative comune și de a intensifica colaborările în sinergie cu alte programe ale UE.

Beneficiile pentru orașe includ consiliere și asistență personalizate din partea unei platforme dedicate misiunii și gestionată de NetZeroCities, finanțare suplimentară și oportunități de finanțare, precum și posibilitatea de a se alătura unor acțiuni de inovare și unor proiecte-pilot de mare anvergură. Misiunea oferă, în plus, oportunități de colaborare, de schimb de cele mai bune practici între orașe și de sprijin pentru implicarea cetățenilor în misiune.”, a transmis Comisia Europeană.

Etapele următoare

„Comisia va invita cele 100 de orașe selectate să elaboreze contracte pentru orașe în domeniul climei, care vor include un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transporturile, împreună cu planurile aferente de investiții. Acest proces va implica cetățenii, organizațiile de cercetare și sectorul privat. Angajamentele clare și vizibile asumate de orașe în cadrul contractelor pentru orașe în domeniul climei le vor permite să colaboreze cu UE, cu autoritățile naționale și regionale și, cel mai important, cu propriii cetățeni, pentru a îndeplini acest obiectiv ambițios.

În plus, având în vedere interesul covârșitor din partea a 377 de orașe de a se alătura misiunii, Comisia pune la dispoziție sprijin pentru orașele care nu au fost selectate, incluzând sprijin prin intermediul platformei misiunii și oportunități de finanțare în cadrul programului de lucru al misiunii „Orașe” a programului Orizont Europa.”, mai precizează Comisia Europeană într-o informare.

×
Subiecte în articol: orase bani UE Cluj-Napoca Suceava București
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close