Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Plasticul duce la dezechilibre hormonale. Cum ne afectează excesul de estrogen. Dr. Pleșea: ”Poate fi un adevărat chin”

Plasticul duce la dezechilibre hormonale. Cum ne afectează excesul de estrogen. Dr. Pleșea: ”Poate fi un adevărat chin”

Nivelurile crescute de estrogen pot determina anumite afecțiuni. Expertul în boli metabolice și nutriție, medicul Ruxandra Pleșa, ne va spune de ce crește estrogenul și cum ne putem echilibra.

Plasticul duce la dezechilibre hormonale. Cum ne afectează excesul de estrogen. Dr. Pleșea: ”Poate fi un adevărat chin”
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Aug 2021   •   11:46

Estrogenul este hormonul esențial în stabilirea echilibrului hormonal, spune specialistul.

”Estrogenul este un hormon pe care îl au și femeile și bărbații, însă predomină la femei. Estrogenul trebuie să fie într-un bun echilibru cu toți ceilalți hormoni. De câte ori acest echilibru se schimbă apar condițiile pentru dezechilibrul hormonal.

Sindromul premenstrual poate fi un adevărat chin. El poate să înceapă cu două săptămâni înainte de sosirea ciclului menstrual și se intensifică gradat, astfel încât în ultimele zile suntem balonate, obosite, nervoase, simțim că ne-am îngrășat, parcă ne dor toate, nu ne putem odihni bine și ne confruntăm cu creșteri bruște de temperatură corporală.

Stilul de viață poate să producă acest dezechilibru. Estrogenul este produs endogen, îl producem noi, sau poate să vină din afară. Plasticul este un generator de xenoestrogen. Cu cât este mai moale, cu atât mai mult xenoestrogen acolo”.

Ficatul ajută la convertirea estrogenului

”Dieta foarte bogată în cereale rafinate și foarte scăzută în fibre afectează flora intestinală, ori acolo este o stație importantă pentru eliminarea estrogenului în exces. O altă stație foarte importantă este ficatul. Acolo se convertesc acești hormoni, iau naștere niște metaboliți mai puțin periculoși, apoi sunt trimiși în ficat să se elimine corespunzător.

Însă, dacă avem constipație, pentru că nu mâncăm destule fibre, și carențe de nutrienți astfel încât ficatul nu poate să își ducă la capăt aceste reacții de a converti estrogenul în forme mai puțin periculoase, avem două drumuri înfundate.

Cum afectăm noi negativ sănătatea ficatului? Prin fumat, prin consum de băuturi, oboseală.”

Urmăriți integral emisiunea ”Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea în video:

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close