Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Fertilitatea femeilor și bărbaților, afectată de particule de plastic prezente în organism. Medic: "Produc stres oxidativ"

Fertilitatea femeilor și bărbaților, afectată de particule de plastic prezente în organism. Medic: "Produc stres oxidativ"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:01 03 Iun 2024 Modificat la 18:35 03 Iun 2024
fertilitatea femeilor si barbatilor afectata de particule de plastic prezente in organism
Fertilitatea femeilor și bărbaților, afectată de particule de plastic prezente în organism . Medic: "Produc stres oxidativ"

De asemenea, microplasticul se găsește și în laptele matern, dar a fost asociat și cu infertilitatea.

Medicul Mirona Furtună a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre cum este afectat organismul uman de microplastic.

"Microplasticele circulă oriunde în lume. Fragmentele foarte mici, de cele mai multe ori invizibile, pot ajunge în profunzimea țesuturilor, inclusiv la nivelul testiculelor și al ovarelor. Ele produc acolo stres oxidativ. Asta înseamnă că interferă cu schimburile de substanțe din interiorul celulei și afectează producția și calitatea atât a spermatozoizilor, cât şi a ovocitelor.

Expunerea prelungită la microplasticele din atmosferă, din apă sau din alimente poate să aducă la acumularea acestor particule în organismul uman.

Parametrii spermatici au scăzut foarte mult în ultimii 30 de ani, din cauza, probabil a acestor microplastice. Dacă în 1980 concentrația medie de spermatozoizi era undeva la 60% acum a ajuns undeva la 15-16%.

De asemenea, este foarte important să încercăm să prevenim expunerea la microplastice. În primul rând, să încercăm să utilizăm cât mai puțin plasticul în activitățile de zi cu zi și mai ales în alimentație. Să încercăm să bem cât mai puţină apă din sticle din plastic. Totodată, să reducem peștele care provine din oceane. Aproximativ 25% din cauzele primare ale microplasticului sunt din ocean.

E important să menționăm că atât femeile, cât și bărbații sunt afectați de această problemă.

Ideal ar fi să începem să ne formăm o familie sub 30 de ani. După 35 de ani, șansele noastre încep să scadă serios.", a mai spus medicul.

×
Parteneri
x close