Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Mituri despre înfăşat. Când afectează bebeluşul. Neonatolog: "Duce la luxaţie de şold"

Mituri despre înfăşat. Când afectează bebeluşul. Neonatolog: "Duce la luxaţie de şold"

Somnul bebeluşilor este o adevărată provocare pentru părinţi. Neonatologul Vlad Dima ne dă ponturi pentru ca nou-născuţii să doarmă fără prea multe întreruperi noaptea. Mai aflăm şi de ce nu este recomandat înfăşatul.

Mituri despre înfăşat. Când afectează bebeluşul. Neonatolog: "Duce la luxaţie de şold"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    21 Ian 2022   •   11:16

"Pentru nou-născut indicat este să-şi creeze propriul bioritm. Să aleagă momentele când are nevoie să doarmă. Nu ar fi corect din punct de vedere medical să impunem un anume ritm. Desigur, este bine să facem o rutină din baia de seara, iar apoi copilul să doarmă", a explicat neonatologul Vlad Dima, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Mituri despre înfăţat. Când afectează bebeluşul

"Aş recomanda învăşatul abia atunci când bebeluşul a fost spălat, alimentat şi nu are nicio problemă care să-l deranjeze. Pe vremuri, era credinţa că acest înfăşat îndreaptă picioarele. Nimic mai fals. Din potrivă, o înfăşarea strânsă a picioarelor ar afecta şoldurile. Practic, ar predispune la o luxaţie de şold", spune medicul. 

Orar potrivit pentru somn şi pentru alimentaţie

"Nici pentru somn, nici pentru alimentaţie nu impunem. Lăsăm să fie un sistem cerere ofertă. Îl alimentăm la liber. Nu setăm cantitatea. Sugarii au tendinţa să se trezească peste noapte. Odată cu acumularea de rezerve, scade numărul de dăţi în care ei se trezesc peste noapte. Atunci când se trezesc au o suferinţă acută, precum colici sau o problemă de alimentare. 

Cea mai sigură poziţie de somn pentru bebeluşi

Cea mai sigură poziţie de dormit este cea pe spate. În ciudat îngrijorărilor părinţilor, capul copiilor nu stă fixat pe mijloc. Temperatura în cameră potrivită pentru sugar este de 24 de grade Celsius. 

Ar fi bine ca bebeluşul să doarmă cu părinţii în cameră, pentru a putea fi supravegheat. În ceea ce priveşte ideea de a dormi în pat cu cel mic, nu ar fi indicată întrucât au existat situaţii în care părinţii s-au rostogolit peste cei mici în pat. Aş recomanda ca nou-născutul să doarmă ori în cameră cu părinţii, ori într-o cameră alăturată, dar cu un sistem de supraveghere. 

Ţinând cont că mama, prin laptele pe care îl oferă de la sân, îi dă nu doar partea de nutrienţi, ci şi oferă şi imunoglobuline, aş spune că un sugar este în siguranţă din acest punct de vedere să doarmă cu părinţii. 

Calitatea somnului mai poate fi perturbată de temperatura din cameră. De multe ori, părinţii se tem să pornească aerul condiţionat în camera în care doarme cel mic şi de multe ori avem temperaturi foarte mari, undeva la 28 de grade. În acest caz, poate apărea starea de subfrebilitate şi chiar febrilitate din cauza supraîncălzirii nou-născutului. Vara, nou-născutul poate dormi chiar şi în pampers",  mai spune medicul. 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close