Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cel mai des întâlnite probleme de vorbire la copii. Cum îi ajutăm să nu aibă probleme cu "s" sau "r"

Cel mai des întâlnite probleme de vorbire la copii. Cum îi ajutăm să nu aibă probleme cu "s" sau "r"

Astăzi aflăm care sunt cele mai frecvente probleme de vorbire la copii. Logopedul Aurelian Ciocan ne explică modul cum putem scăpa de rârâit sau de sâsăit la maturitate, dar avem şi câteva exerciţii de dicţie extrem de interesante.

Cel mai des întâlnite probleme de vorbire la copii. Cum îi ajutăm să nu aibă probleme cu "s" sau "r"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    11 Ian 2022   •   11:01

"În cazul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară, dar mai ales la copiii de grădiniţă, cea mai des întâlnită tulburare de pronunţie este dislalia. Dislalia constă în deformarea, omiterea sau nepronunţarea unui sunet cu alt sunet", a spus logopedul Aurelian Ciocan, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Sfaturi pentru părinţi pentru a-şi învăţa copiii să vorbească bine

"Pentru a-l încuraja pe copil să vorbească corect şi bine, părinţii trebuie să ştie că reprezintă un model şi că ei sunt un etalon în vorbire. 

De aceea, părinţii trebuie să aibă un limbaj îngrijit şi corect.

Nu mai folosiţi diminutive când vorbiţi cu cei mici

Este foarte greu să nu imităm un copil mic care stâlceşte cuvintele şi are anumite defecte de vorbire.

Cu cât evităm aceste lucruri şi îi vom oferi varianta corectă a unui cuvânt pe care acesta poate să-l pronunţe în locul celui pe care îl pronunţă greşit, cu atât vor fi şanse mai mari ca el să pronunţe cuvântul respectiv corect. 

Metode care ajută copiii să nu aibă probleme cu "S" sau cu "R"

Încă de mici ar trebui să avem grijă la procesul de masticaţie. Să-i arătăm celui mic cum se mestecă corect. De aici, putem să facem anumite jocuri cu cel mic.

Să suflăm într-un balon, în lumânări. Mai putem să imităm cum face maşina, trenul, animalele. Atunci copiii vor fi stimulaţi să spune "r" mai devreme. 

De la ce vârstă e sănătos să vorbească un copil

Primele cuvinte pe care le poate spune un copil ar fi în jurul vârstei de un an. Fetele sunt mai harnice şi pronunţă cuvintele mai repede.

După un an, achiziţia de cuvinte devine din ce în ce mai consistentă şi după doi ani ar trebuie să înceapă să vorbească. 

Exerciţii care ajută să nu fim rârâiţi sau sâsâiţi

Ar fi câteva exerciţii care se fac în oglindă. Ar trebui ca un logoped să-i explice copilului poziţia corectă a vârfului limbii atunci când emite sunetul "s".

În joacă să se imite anumite animale. Putem să facem silabele simple din două sunete. S+ a, s + e, s + i şi asa mai departe. 

Exerciţii, aici

Putem scăpa de rârâit şi la maturitate

Cu voinţă putem scăpa de rârâit şi la maturitate.

Se poate lucra şi învăţa acest sunet prin dervirarea din alte sunete în special din consoanele "t" şi "d", care aduc vârful limbii într-o poziţie similară în care se pronunţă corect sunetul "r".

Secretele unui discurs perfect în faţa publicului

La fel ca în actorie şi partea aceasta de oratorie ţine de antrenament. Cu cât exersăm mai mult, cu atât vom observa greşelile şi ne vom perfecţiona. Totul este un antrenament. Putem să vorbim singuri în oglindă, dar să vorbim cu scop. 

Antrenamentul pentru discurs ar trebuie să-l facem cu voce tare. La fel şi exerciţiile de dicţie, pe care trebuie să le facem rar şi clar", a mai spus Aurelian Ciocan, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close