Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Protecţia pe timpul verii: Ce semnifică valorile de pe cremele de protecţie şi cât de sănătos este bronzul

Protecţia pe timpul verii: Ce semnifică valorile de pe cremele de protecţie şi cât de sănătos este bronzul

A venit vara și mulți dintre dumneavoastră cu siguranță veți sta la soare, motiv pentru care este important să conștientizați necesitatea SPF-ului. Medicul dermatolog Adina Alexandru a explicat ân cadrul emisiunii Sfat de sănătate când și cum folosim aceste creme și dacă ne mai bronzăm sau nu în momentul în care le aplicăm.

Protecţia pe timpul verii: Ce semnifică valorile de pe cremele de protecţie şi cât de sănătos este bronzul
Sursa foto: Pixabay
de Andreea Cigolea    |    17 Iun 2022   •   11:34

Așadar, de ce este atât de important acest SPF, mai ales vara?

SPF-ul este esențial pentru sănătatea pielii, pentru că el blochează radiațiile ultraviolete de tip B din spectrul solar, deci emise de soare. Şi acestea comportă un risc important asupra pielii, în sensul că pot induce în timp cancerele de piele și, prin urmare, este important să ne protejăm pentru a evita acest risc. Deci trebuie folosit zilnic în toate sezoanele, dar mai ales vara când cantitatea de raze este mult mai mare.

Peste 30, diferenţele SPF sunt minime 

Cât de important este și acel factor pe care îl vedem, care începe de la 2 și ajunge chiar și la 100. Ce înseamnă el?

Se referă la procentul sau eficacitatea acestui SPF. Sigur că 100 este foarte mult, dar chiar și 100 nu reușește să blocheze complet radiația respectivă. Deci nu există SPF care să facă bloc total. SPF-ul maxim reușește cumva să blocheze în jur de 99 % din radiațiile de tip ultraviolete.

Iar 2-ul blochează foarte puțin, bineînțeles, deci acolo, chiar protecția este minimă.

Mai era un mit de care să-mi spuneți dacă e adevărat sau nu - cât este factorul atâtea minute ne protejează de soare. Adică dacă are 10 stăm 10 minute, după care ne dăm iară și tot așa...

Nu. Aceste valori se referă, deci la cantitatea de soare pe care reușesc să o blocheze. Apropo de asta, de la 30 și în sus, de exemplu, 30, 50, 50+, 100  - valorile sunt foarte apropiate. 30 blochează circa 95 %, pe când 100 blochează 99 %. Deci nu nu sunt atât de mari diferențe. Oricum, este util și indicat să reaplicăm acest tip de creme la două ore. Deci din două în două ore, pe toată durata expunerii solare, indiferent de valoarea SPF.

"Nu există noțiunea de bronz sănătos"

Și ne mai bronzăm în situația asta? Dacă aplicăm o cremă cu SPF 50 din două în două ore?

Dacă aplicăm 50 ne bronzăm foarte puțin, pentru că ecranul este de 97%, dar există totuși ceva bronz. Dacă aplicăm un soft până în 15, care este considerat o protecție mică, avem șanse să ne bronzăm mai întâi.

Aș vrea să menționez însă faptul că nu există noțiunea de bronz sănătos, adică dorim să ne bronzăm, dar asta nu înseamnă că facem bine pielii noastre. În momentul în care pielea este bronzată, înseamnă că a intervenit o reacție de apărare față de agresiunea dată de radiațiile ultraviolete. Deci cu cât suntem mai bronzați, cu atât am încasat mai mult soare și în principiu nu am făcut bine pentru sănătatea pielii.

În ce mod folosim aceste creme? Există vreun pont sau, pur și simplu, fiecare cum simte?

Este foarte importantă aplicarea corectă pentru că toată lumea se uită doar la cât de mare este SPF-ul, dar contează foarte mult și cantitatea de cremă, spray, gel ori ulei... 

Dacă ne referim, de exemplu, la o cremă, pentru față este indicată o cantitate de circa 1,25 ml, teoretic înseamnă cam cât o migdală mare sau un bob de strugure. Iar pentru corp, ca să dau tot așa o comparație plastică, să spunem cât un pahar de shot, e o cantitatea care se aplică pe întregul corp.

Nu ținem un tub de cremă o vară întreagă și ne dăm câte o picătură, pe aici pe colo, pentru că nu ne-am protejat eficient. Deci este importantă cantitatea suficientă. Este importantă reaplicarea la două ore și este important să aplicăm cu 15-20 de minute înainte de a ne expune la soare pentru a avea timp să se instaleze acest ecran în pielea noastră.

Apropo, de ce spuneați contează dacă e cremă, spray, gel?

Nu, doar trebuie să le aplicăm corect.

Cum putem proteja părul de razele ultraviolete?

Să purtăm pălării este cel mai indicat. Şi, sigur, să evităm vara, manevre care agresează firul de păr, de colorare.. Deci e util să ne acoperim pur şi simplu părul prin diverse metode.

Mai există şi anumite spayuri sau uleiuri pentru păr. Ajută la ceva sau e doar marketing?

Ajută la ceva, dar ele nu sunt atât de populare și este foarte puțină lume, de fapt, care folosește produsele acestea pentru păr. Dar aici nu se vorbește despre sănătatea organismului, așa cum vorbim atunci când ne referim la piele.

În concluzie, un tub mare ne ajută într-o vacanță de 7 zile și să avem mare grijă să nu ne ardem că e foarte important...

Sigur că da, ne ajută să prevenim arsurile. Apropo de asta, să nu uităm să aplicăm și copiilor noștri astfel de produse, pentru că arsurile solare la copii sunt un factor de risc foarte important. Când ajung la vârsta adultă riscă să facă anumite cancere de piele, deci protecția trebuie începută din copilărie.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close