Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Simptomele infecţiei cu virusul hepatitic C. Dr. Marinescu: "Se ajunge la cancer hepatic"

Simptomele infecţiei cu virusul hepatitic C. Dr. Marinescu: "Se ajunge la cancer hepatic"

Astăzi aflăm tot ce este necesar să ştim despre hepatita C. Medicul infecţionist Adrian Marinescu ne spune care sunt cauzele, simptomele şi mai ales tratamentul. E important să ştim şi la cât timp de la expunerea la virusul hepatic C apar primele simptome.

Simptomele infecţiei cu virusul hepatitic C. Dr. Marinescu: "Se ajunge la cancer hepatic"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    18 Feb 2022   •   11:10

"Din fericire, există o terapie care vindecă. Probabilitatea este de aproape 100% ca un pacient care are infecţie cronică să se vindece", a spus medicul Adrian Marinescu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Căi de transmitere a hepatitei C

"Sunt aceleaşi căi de transmitere pe care le cunoaştem. Tot ce înseamnă sânge şi produse din sânge. Orice intervenţie chirurgicală, stomatologică, piercinguri, tatuaje, etc. Într-o foarte mică măsură se transmite pe cale sexuală, spre deosebire de hepatita B.

Mai există şi transmiterea de la mamă la făt. Totodată, să nu uităm de consumatorii de droguri, care din păcate, ocupă un loc fruntaşi în Europa. Folosesc aceleaşi seringi şi acolo există nişte focare. Au şi hepatită C şi B şi HIV. 

Ori de câte ori există o leziune care poate să fie sângerândă ar putea să existe un risc, dacă şi persoana de lângă are, de asemenea, o leziune sângerândă.

Simptomele infecţiei cu virusul hepatitic C

Ar fi bine să ne dăm seama atât de uşor.  De cele mai multe ori, sunt forme inaparente, care nu au simptomatologie şi descoperim mai târziu, în stadii avansate. Pot fi situaţii în care putem avea o hepatită acută cu virusul hepatitic C şi atunci poate fi o simptomatologie digestivă sau o simptomatologie zgomotoasă, dar se asta se întâmplă destul de rar. 

De cele mai multe ori, descoperim cu ocazia unui screening sau din păcate în stadii avansate. Nu sunt puţini pacienţii care descoperă că au virusul în momentul când ajung într-un fel de ciroză hepatică, atunci când intervenţiile sunt reduse. 

La cât timp de la expunerea virusului hepatitic C apar şi simptomele

Dacă cunoaştem că ar fi un moment, un factor clar de infectare, atunci ne putem gândi la un interval de două săptămâni, dar poate fi şi de luni de zile. Procentual, maxim 10% au simptome. 

În cel puţin jumătate dintre cazuri, virusul rămâne pentru o perioadă mai lungă de şase luni, iar asta înseamnă o infecţie cronică cu virusul hepatitic tip C. Asta nu înseamnă că toţi au forme active, dar dacă nu este tratată la timp, poate să evolueze şi să ajungă la stadii avansate. 

Există posibilitatea ca într-un număr de ani să ajungem la ciroză hepatică. De asemenea, această ciroză hepatică să fie decopensată. Putem ajunge la cancer hepatic şi sigur că de aici pot să apară complicaţii şi la nivelul celorlalte organe.

La hepatita B suntem foarte norocoşi, pentru că în majoritatea cazurilor reuşim să eliminăm spontan acest virus. La hepatita C nu este chiar aşa. 

În cazul hepatitei, nu doar că există tratament, ci există un tratament care este 100% eficient, doar că pandemia este cea care ne-a ţinut pe loc", a mai spus medicul Adrian Marinescu.

×

ȘTIRI

Cât vom plăti la electricitate după eliminarea subvenţiilor

Parteneri
Este oficial! Salariile care cresc de la 1 iunie 2023
x close