Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Adrian Cristian Secu, studentul care a învins guvernul la CCR: "Totul a pornit de la un poliţist care m-a amendat că m-am dus să îmi iau medicamente"

Adrian Cristian Secu, studentul care a învins guvernul la CCR: "Totul a pornit de la un poliţist care m-a amendat că m-am dus să îmi iau medicamente"

Adrian Cristian Secu, studentul care a învins guvernul la CCR, a explicat ce l-a determinat să facă acea sesizare în urma căreia judecătorii au decis astăzi că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

Adrian Cristian Secu, studentul care a învins guvernul la CCR: "Totul a pornit de la un poliţist care m-a amendat că m-am dus să îmi iau medicamente"
de Claudia Popovici    |    15 Feb 2022   •   21:46

Întrebat de unde şi-a dat seama că Ordonanţa Guvernului Orban era neconstituțională, Adrian Cristian Secu, student la drept, a spus:

„Ca să fiu sincer eu nu am fost un fanatic, conspiraționist, ci pur şi simplu am încercat şi eu să mă protejez în această perioadă şi să îi protejez pe cei din jur.

Această sesizare sau analiză profundă asupra Ordonanței de Urgenţă s-a datorat unui poliţist  obraznic care m-a amendat când eram singur pe stradă.

Eu în respectiva perioada aveam asupra mea declarația pentru circulația pe timpul nopții pentru că m-am dus să îmi iau pastile. Deci am fost amendat că am fost să îmi iau pastile.

Am avut un răgaz în care mi-am dat masca jos, aşa am simțit nevoia la momentul respectiv, mai ales că totul era închis, să îmi iau un răgaz să iau o gură de aer.

Mi s-a părut un pic deplasat că am fost oprit, mai ales ascultând şi declaraţiile specialiștilor de la OMS care au sugerat că masca ar trebui purtată în anumite condiţii", a spus Adrian Cristian Secu, student la drept, la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Studentul nu este la prima victorie împotriva guvernului. În iulie 2021 acesta a repurtat o victorie uriașă în instanță, Curtea de Apel București constatând inexistența hotărârii numărul 36 din 2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care certifica pandemia COVID-19 și toate restricțiile și limitările de libertăți care au decurs din aceasta.

Hotărârea CNSU 36 din 2020 care viza certificarea  pandemiei în România declarată de Organizația Mondială a Sănătății a fost declarată de Curtea de Apel București ca fiind inexistentă, în urma acțiunii în instanță depusă de Adrian Cristian Secul care s-a reprezentat singur.

Totodată Curtea de Apel la constatat și inexistența hotărârilor CNSU 128 și 40 din 2021 obligând pârâtul Comitetul Național pentru situații de urgență la plata de cheltuieli de judecată.

Potrivit lui Adrian Secu, inexistența unui act normativ înseamnă cea mai gravă sancțiune posibilă pe care o poate da instanța. Pentru că, de exemplu, actele inexistente dacă sunt puse în executare de către funcționarii publici constituie o infracțiune.

Deşi este IT-ist absolvind Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Adrian Cristian Secu a decis să facă și Facultatea de Drept pentru a se apăra atunci când este supus unor abuzuri din partea autorităților.

Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul liber a fost neconstituțională

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, marți, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională. Sesizarea a fost făcută de un student.

În ședința de marți Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Practic, Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Practic este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.

Sesizarea a fost făcută de un student, care a contestat amenda.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close