Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv John Ioannidis, profesor la Stanford: Pandemia e serioasă, dar cred că estimările sunt exagerate!

John Ioannidis, profesor la Stanford: Pandemia e serioasă, dar cred că estimările sunt exagerate!

John P.A. Ioannidis, profesor de statistică la Facultatea de Științe a Universității Stanford și director al Centrului de Cercetare și Prevenție Stanford, susține că pandemia de coronavirus e serioasă, dar estimările sunt exagerate.

John Ioannidis, profesor la Stanford: Pandemia e serioasă, dar cred că estimările sunt exagerate!
de S.T.    |    07 Apr 2020   •   20:19

„Multe dintre informații nu sunt corecte. Avem dovezi în acest sens. Sunt dubii în ceea ce privește detalii cheie despre cât de letal e virusul, câți oameni au fost infectați sau câți se vor mai infecta, care ar putea fi impactul și cât de eficace sunt măsurile pe care le aplicăm.

Sunt multe goluri în ceea ce privește toate aceste lucruri.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat o rată a mortalității de 3,4% care la data publicării, la începutul lunii martie, era bazată pe un calcul în care numărul de oameni care au murit constituiau numărătorul iar numărul oamenilor înregistrați ca infectați fiind numitorul. Iar informațiile provenite de la evaluările la care am avut mai multe informații despre numitor sugerează că rata de infectare letală este mult mai mică.

Avem unele situații, facem aproximații cu precizie destul de ridicată, una dintre situații pe care am întâlnit-o în fază incipientă a pandemiei a fost cea de pe vasul de croazieră Diamond Princess, unde am asistat la izbucnirea SARS CoV-2. Mulți oameni au fost infectați. Aceasta este o situație când ai mulți oameni într-un spațiu restrâns, iar oamenii nu pot pleca nicăieri. Trăiesc împreună într-un spațiu restrâns pe toată perioada călătoriei, prin urmare s-a înregistrat o rată a infecțiilor de aproape 20%, de fapt 19% dintre pasageri și membrii echipajului au fost infectați, iar circa 1% dintre cei care au fost infectați au murit.

Un procent de 1% care se referă la o populație formată mai ales din persoane în vârstă, vârsta cea mai scăzută a pasagerilor și a membrilor de echipaj era de 58 de ani iar vârsta medie era cred în jur de 65. Acum noi știm că există o rată de risc mai ridicată în cazul persoanelor în vârstă.

Dacă încerci să adaptezi pornind de la diferențele de vârstă ale pasagerilor și ale echipajului față de cea a populației unei țări precum SUA vei ajunge la un rezultat cuprins între 0,05 și 1% care poate fi considerat ca fiind mult mai rezonabil în raport cu 3,4%”, a spus John P.A. Ioannidis.

„Pandemia e serioasă, dar cred că estimările sunt exagerate și cred că o serie de decizii care afectează structural societatea și viitorul ei nu sunt bune. Nu știm cum va funcționa o societate construită pe principiul că tot ce facem trebuie făcut de la distanță.

Sunt unele modele care arată că dacă mergi pe principiul închidem, carantinăm, va trebui să aștepți 18 luni și sunt foarte îngrijorat de acest scenariu.

Nu sunt sigur că lumea noastră, civilizația noastră, ar putea supraviețui”, a adăugat el.

Ioannidis, despre coronavirus: Informații incorecte, concluzii greșite

×
Subiecte în articol: Subiectiv coronavirus
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close