Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Marcel Ciolacu: Oamenii nu au fost avertizați că vin inundațiile

Marcel Ciolacu: Oamenii nu au fost avertizați că vin inundațiile

Marcel Ciolacu a comentat, marți, la Antena 3, modul în care guvernul condus de Florin Cîțu a gestionat problema inundațiilor catastrofale care au afectat mai multe zone din țară în ultimele săptămâni. Potrivit liderului social-democrat, oamenii ar fi trebuit să fie avertizați de iminența inundațiilor.

fghjj
de Gabriel Dano    |    20 Iul 2021   •   22:04

"Nu avem ministru de resort? Ați văzut ministrul de resort să vină? Avertizările indică zonele unde vor fi inundații. Acei oameni au fost avertizați de către autorități? Noi sperăm că vorbim de Guvernul României. Vă aduceți aminte pe cine au angajat la Apele Române? Ăia sunt specialiștii! Cine să anunțe?

Oamenii își fac datoria, dar dacă nimeni nu centralizează și nu anunță în timp real autoritățile locale", a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu afirmă că Guvernul Cîțu a făcut împrumuturi uriașe, care nu se regăsesc în investiții, așa cum ar trebui.

"Până acum avem împrumuturi de aproximativ 50 de miliarde de euro. Unde sunt acești bani? Unde au fost direcționați acești bani? E vreo investiție majoră în România și nu știu eu? A pornit cineva vreo investiție de zeci de miliarde?

E evident ce se întâmplă. Nu, că se transmite de la Orban la Cîțu, e ca din tată-n fiu. Deci, Orban a strâns primarii să-i mituiască să treacă de la PSD la PNL, iar acum Cîțu, pe aceeași formulă, strânge primarii să nu mai voteze cu Orban, să voteze cu el. Rămân banii în familie.

Eu sper ca rectificarea bugetară să fie făcută prin Ministerul de finanțe pe formule transparente", a mai spus Marcel Ciolacu, în emisiunea Subiectiv, moderată de Răzvan Dumitrescu.

Inundaţii şi viituri de proporţii în ţară. Drumuri distruse, apă în case şi oameni scoşi pe braţe de pompieri

Au fost inundaţii de proporţii în mai multe judeţe din ţară. Meteorologii au emis 14 coduri roşii de vreme rea cu vijelii puternice, grindină şi ploi abundente, iar imaginile dezastrului vorbesc de la sine.

Inundații de proporții s-au produs, marți dimineață, şi la Bușteni. În urma precipitațiilor abundente, s-au format viituri care au adus aluviuni pe străzi. 

DN 1 era blocat total la ora 6.30, iar traficul era deviat prin zona Zamora, a anunțat IPJ Prahova. 

Viitură la Buşteni, mai multe case au fost inundate, apa a pătruns și într-un supermarket

De asemenea, mai multe case au fost inundate, iar apa a pătruns și într-un supermarket din zonă.

Potrivit ISU Prahova, 30 de locuințe au fost inundate. La faţa locului au fost mobilizate două autospeciale de stingere, două motopompe și un echipaj de prim-ajutor.

În Mureş, zeci de case au fost inundate, iar oamenii au fost avertizaţi printr-un mesaj Ro-Alert să se adăpostească din calea apelor. 

În Caraş, o ploaie torenţială a distrus zeci de gospodării. La fel şi în Neamţ, unde mai multe maşini în care se aflau şi copii au rămas izolate din cauza unei viituri. 

Viitură la Ocoliş, după inundaţiile de zilele trecute

Probleme au fost şi în localitatea Ocoliş, unde o viitură puternică a distrus drumurile din localitate şi a intrat în casele oamenilor.

Primarul de acolo, Alin Juncan, a spus că tot ce au reparat în ultimele zile, după inundaţii, s-a distrus din nou, în urma viiturii de marţi dimineaţă.

Oamenii din Sohodol (Alba) au fost scoşi pe braţe din case de pompieri, după ce apa a depăşit un metru

Localitatea Sohodol din Alba, cel mai afectat judeţ de până acum, acolo unde oamenii au fost scoşi pe braţe din locuinţe de pompierii chemaţi, după ce apa a depăşit un metru. 

Primarul a promis că va aduce containere pentru oamenii rămaşi fără casă, însă, la trei zile după dezastru, nu au primit nimic. Ba mai mult, apa potabilă au primit de la comunele învecinate sau Crucea Roşie, nicidecum de la autorităţile locale. 

La Păşteşti, o femeie şi doi copii au fost evacuaţi din casă, unde nivelul apei era de aproape un metru.

De asemenea, în comuna Bistra, traficul a fost blocat pe DN 75 din cauza apei care a ajuns pe carosabil şi pe DN 74 din cauza unui copac căzut. De asemenea, pompierii au fost chemați să intervină în zeci de situații în ultimele 24 de ore.

În plus, pericolul nu a trecut, avertizează meteorologii. În următoarele ore, codul portocaliu de inundaţii vizează 28 de judeţe din ţară. 

Urmează încă două zile cu ploi şi vijelii

Sunt aşteptate cantităţi de apă care vor depăşi 70 de litri pe metru pătrat.  

Până miercuri vor fi în vigoare alerte meteo de ploi, grindină și vijelii. Cea mai mare parte a țării este vizată de instabilitate atmosferică care va fi mai puternică în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zona de munte. 

De asemenea, hidrologii se aşteaptă la scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu
Citește mai multe din Subiectiv
» Vezi toate știrile din Subiectiv
Cele mai noi știri
Parteneri
x close