Antena 3 CNN Externe A fost identificată sursa norului radioactiv care a plutit deasupra Europei. România, cea mai afectată țară

A fost identificată sursa norului radioactiv care a plutit deasupra Europei. România, cea mai afectată țară

A fost identificată sursa norului radioactiv care a plutit deasupra Europei. România, cea mai afectată țară
Sursa foto: foto: Pixabay.com
31 Iul 2019   •   19:56

Sursa unei scurgeri uriașe de material radioactiv care a plutit deasupra Europei în 2017 este o unitate nucleară din Rusia, au descoperit oamenii de știință după o anchetă de doi ani.

În urma acestei scurgeri, în atmosferă a fost eliberată o cantitate de radiații de până la 100 de ori mai mare decât cea de după dezastrul de la Fukushima, potrivit Libertatea.

Oamenii de știință italieni au fost primii care au dat alarma când au observat o creștere considerabilă a cantității de ruthenium-106 radioactiv în atmosferă.

Prezența norului de poluare radioactivă asupra Europei indica faptul că undeva în Rusia sau în Kazahstan a avut loc un incident la o centrală nucleară, în ultima săptămână din luna septembrie 2017, a afirmat joi institutul francez de securitate nucleară IRSN.

Francezii transmit, de asemenea, că acest nor radioactiv nu prezintă niciun risc asupra sănătății umane sau a mediului din Europa. La data scurgerii din 2017, oficialii ruși au negat posibilitatea ca o instalație nucleară rusă să fie sursa, spunând că nu există urme de ruthenium-106 în solul din jur.

Combinând aceste descoperiri cu date despre mișcările aerului și nivelurile de concentrare din datele de monitorizare, echipa de specialiști a găsit dovezi clare că scurgerea provine din Uralii de sud, exact locul în care se află instalația nucleară Mayak.

Și, potrivit unei hărți alcătuite de autorii studiului, România ar fi fost cea mai afectată țară.

sursa: world-nuclear-news.org

Mai multe detalii, AICI.

În ciuda concentrației radioactive mari aceasta nu a fost nocivă pentru sănătatea oamenilor.

"În octombrie 2017, în urma măsurătorilor care se efectuează continuu de sistemul de stații de măsurare a radioactivității și care se raportează din 24 în 24 de ore s-a constat o creștere a concentrației izotopului artificial ruthenium-106 până la mai mult de 100 de ori față de valoare normală.

S-a făcut o analiză la nivel european, în sensul că s-au făcut peste 1.300 de măsurători la 176 de stații de măsurare din 30 de țări. De menționat că creșterea concentrației radioizotopului ruthenium-106 nu a avut nicio influență asupra sănătății populției și nici asupra mediului înconjurător, acest izotop neavând consecințe nefavorabile asupra sănătății. Chiar se folosește în tratamentul unor boli, dar problema principală era depistarea sursei", a spus președintele CNCAN, Rodin Traicu, pentru Antena 3.

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close