Antena 3 CNN Externe "A venit vremea ca Europa să se trezească şi să oprească persecutarea romilor". Raportul care a stârnit controverse

"A venit vremea ca Europa să se trezească şi să oprească persecutarea romilor". Raportul care a stârnit controverse

"A venit vremea ca Europa să se trezească şi să oprească persecutarea romilor". Raportul care a stârnit controverse
Sursa foto: Foto: www.flickriver.com
03 Apr 2012   •   10:59
Un raport al Amnesty International, prezentat de publicaţia britanică The Independent, prezintă sărăcia, excluderea şi abuzurile la care romii sunt supuşi atât în estul, cât şi în vestul continentului european.

Etnia romă, "una dintre cele mai mari şi mai dezavantajate minorităţi din Europa", numără în prezent aproximativ 12 milioane de persoane în Europa. Potrivit raportului, romii prezintă un nivel redus de venituri, un nivel ridicat al şomajului şi cel mai scăzut acces la serviciile de sănătate şi publice.

"Acestea nu sunt doar consecinţe ale sărăciei, sunt rezultatul unei discriminări şi altor încălcări ale drepturilor omului răspândite, iar uneori sistematice", se arată în raport.



"Ele sunt mai ales rezultatul prejudecăţilor - unor secole de acte de discriminare socială, instituţională şi individuală care au împins majoritatea romilor la marginea societăţii - care îi ţin acolo", denunţă Amnesty.

"A venit vremea ca Europa să se trezească şi să oprească definitiv presecutarea acestor comunităţi marginalizate", a declarat Kate Allen, directorul Amnesty International UK.

Jurnaliştii de la The Independent susţin că excluderea socială şi economică a membrilor comunităţilor îi împinge uneori pe romi spre un stil de viaţă infracţional.

În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy i-a numit pe romi "o sursă de criminalitate" şi a încurajat expulzarea etnicilor romi în România, în timp ce, în ultimul an, etnicii romi bulgari au fost atacaţi în mai multe oraşe, arată publicaţia britanică.



"În trecut, numai grupările marginale de extremă dreapta aveau platforme antiromi, însă în prezent tot mai mulţi politicieni importanţi joacă această carte", a precizat Dezideriu Gergely, de la European Roma Rights Centre din Budapesta.

În raportul Amnesty sunt prezentate şi câteva date şocante. În Irlanda, speranţa de viaţă a bărbaţilor nomazi este cu 15 ani mai mică decât media naţională. În Republica Moldova, 59% dintre romi trăiesc în "sărăcie absolută", în timp ce în Slovacia peste două treimi dintre copiii romi sunt instituţionalizaţi.

În ciuda unei hotărâri a CEDO, care prevede că minorii de etnie romă nu trebuie să fie educaţi separat sau în şcoli pentru copii cu nevoi speciale, acest lucru continuă să se întâmple în numeroase state europene.



 


 

×
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close