Antena 3 CNN Externe "Aceasta va fi o zi mare". Egiptenii sărbătoresc printr-un protest doi ani de la "revoluţie"

"Aceasta va fi o zi mare". Egiptenii sărbătoresc printr-un protest doi ani de la "revoluţie"

"Aceasta va fi o zi mare". Egiptenii sărbătoresc printr-un protest doi ani de la "revoluţie"
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
25 Ian 2013   •   18:06

Mii de manifestanţi protestau vineri în Piaţa Tahrir, la Cairo, faţă de preşedintele islamist Mohamed Morsi şi reclamau o "nouă revoluţie", cu ocazia aniversării a doi ani de la revolta populară în urma căreia Hosni Mubarak a fost îndepărtat de la putere, informează AFP.
   
"Aceasta va fi o zi mare (...) pentru că egiptenii s-au săturat", avertizează un manifestant, Mohammed Abdallah, referindu-se la profunda criză politică şi economică ce afectează ţara.
   
De dimineaţă, mii de persoane au început să se îndrepte spre emblematica Piaţă Tahrir, situată în centrul oraşului Cairo, unde alţi egipteni au petrecut noaptea.
   
Pe o stradă care duce către Piaţa Cairo, tineri egipteni aruncau pietre asupra unui perete din blocuri de beton fortificat de către forţele de ordine cu o zi înainte. Poliţia răspundea sporadic cu tiruri de gaze lacrimogene, potrivit unui jurnalist al AFP.
   
Confruntări între poliţişti şi manifestanţi s-au produs, de asemenea, la Alexandria (nord), potrivit unor martori.
   
Joi după-amiază şi seara, ciocniri sporadice s-au produs, în apropiere de Piaţa Tahrir, între poliţie şi manifestanţi, care încercau să dărâme peretele din blocuri de beton pentru a putea circula liber în centrul oraşului. Potrivit unei surse medicale, aproximativ 20 de persoane au fost rănite.
   
"Jos cu puterea Ghidului" Fraţilor Musulmani, din rândul cărora provine preşedintele islamist Mohamed Morsi, scandau vineri manifestanţii.
   
"Sunt aici ca să cer libertate şi justiţie. Egiptul are nevoie de o nouă revoluţie pentru tineri şi pentru o adevărată democraţie", afirma Chawki Ahmed, în vârstă de 65 de ani.
   
Opoziţia, compusă din mişcări în majoritate de stânga şi liberale, care afişează o unitate încă precară, a îndemnat la manifestaţii în toată ţara împotriva preşedintelui Morsi şi Fraţilor Musulmani, reluând sloganul "Pâine, libertate, justiţie socială", scandat în urmă cu doi ani.
   
"Ieşim în pieţe pentru a finaliza obiectivele revoluţiei", a îndemnat pe Twitter Mohamed ElBaradei, lider al opoziţiei laice.
   
"Fie ca Dumnezeu să protejeze ţara", se ruga, vineri, cotidianul independent Al-Chourouq, în timp ce publicaţia guvernamentală Al-Gomhouriya îndemna la calm, cerând manifestanţilor să "fie de partea naţiunii".
   
Manifestaţii sunt prevăzute în Piaţa Tahrir, în faţa Palatul prezidenţial din Heliopolis, în suburbia capitalei, precum şi în mai multe oraşe de provincie ca Alexandria (nord) şi Assiut (centru).
   
Forţele de ordine au planificat să îşi consolideze prezenţa, potrivit unei surse din domeniul securităţii.
   

×
Subiecte în articol: Egipt
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close