Antena 3 CNN Externe Acord privind reducerea poluării adoptat la summitul COP26 de la Glasgow, după eliminarea unor clauze stricte

Acord privind reducerea poluării adoptat la summitul COP26 de la Glasgow, după eliminarea unor clauze stricte

Un acord privind reducerea poluării a fost adoptat, în această seară, la summitul COP26 de la Glasgow, după negocieri intense şi doar după eliminarea unor clauze stricte.

Acord privind reducerea poluării adoptat la summitul COP26 de la Glasgow, după eliminarea unor clauze stricte
Sursa foto: Getty Images | Jeff J Mitchell / Staff
de Alin Tarnovschi    |    13 Noi 2021   •   22:09

Participanţii la Conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice (COP26) au ajuns, în această seară, la un acord privind acţiuni de reducere a emisiilor poluante, după negocieri intense care au condus la eliminarea unor clauze stricte.

Pentru prima dată în istorie, un acord al participanţilor ONU la conferinţe despre schimbările climatice menţionează "cărbunele" ca fiind cel mai mare contributor la schimbările climatice.

Acordul a fost acceptat cele 197 de delegaţii prezente la Conferinţa părţilor pe tema schimbărilor climatice (COP26), organizată de Naţiunile Unite în oraşul britanic Glasgow.

"Acordul este imperfect, dar demonstrează consensus şi susţinere. Sper că putem părăsi această conferinţă uniţi în oferirea unui lucru semnificativ pentru oameni şi pentru planetă", a declarat Alok Sharma, coordonatorul Conferinţei COP26, potrivit cotidianului The Guardian.

Alok Sharma a exprimat regret pentru modul în care s-au derulat negocierile. În ultimul moment, proiectul de acord a fost modificat la solicitarea Indiei, care a cerut înlocuirea angajamentului "eliminării" utilizării carbunelui fără tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu sintagma "reducerea treptată" a utilizării cărbunelui. Poziţia Indiei a fost susţinută de China.

Planul prevede o serie de acţiuni care să menţină încălzirea climei în limita a cel mult 1,5 grade Celsius, stabilită prin Acordul de la Paris, din 2015.

Acord pentru reducerea poluării, adoptat la summitul COP26

Acordul a fost adoptat în contextul în care ţări precum China, India şi Africa de Sud s-au opus fixării unor termene clare pentru renunţarea la combustibilii fosili.

"Acesta este momentul adevărului. Lumea ne urmăreşte, aşteaptă ca noi să ajungem la un acord aici", a declarat în această după-amiază Alok Sharma, coordonatorul Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice (COP26).

Negociatorul Uniunii Europene, Frans Timmermans, a exprimat preocupare privind riscul eşecului negocierilor. "Nu trebuie să ucidem acest moment. Oare riscăm să ne împiedicăm în acest maraton cu câţiva metri înaintea liniei de final?", a declarat Frans Timmermans, citat de BBC.

Mai multe ţări emergente, inclusiv China, India şi Africa de Sud, s-au opus fixării unor termene globale pentru renunţarea la combustibili fosili.

Tot astăzi, India a enunţat o poziţia similară şi a argumentat că poluarea este generată de "consumul excesiv". "Fiecare ţară va ajunge în funcţie de agenda proprie la ţintele de emisii", a afirmat negociatorul Indiei, Bhupender Yadav.

Delegaţia Africii de Sud a transmis, la rândul său, că împărtăşeşte "sentimentele Chinei şi Indiei", argumentând că ţările aflate în dezvoltare vor fixarea unor cote "corecte" privind emisiile poluante şi vor să continue "utilizarea în mod responsabil" a resurselor fosile.

China şi India resping măsurile stricte propuse de ţările din Uniunea Europeană, de Marea Britanie şi Statele Unite pentru protejarea climei, argumentând că eliminarea pe termen mediu combustibililor fosili din transporturi şi industrie ar afecta puternic economiile ţărilor emergente şi aflate în dezvoltare. China ar vrea eliminarea emisiilor poluante până în anul 2060, iar India a anunţat recent că va elabora planuri pentru atingerea neutralităţii climatice în 2070. Uniunea Europeană şi Statele Unite au stabilit anul 2050 pentru atingerea neutralităţii climatice.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a salutat, joi, angajamentele asumate de oraşe în sensul reducerii poluării, criticând însă lipsa de acţiuni din partea ţărilor, în contextul impasului în negocieri. Sadiq Khan, primarul Londrei, este liderul Grupului C40, din care fac parte 97 de mari oraşe, reprezentând 700 de milioane de oameni şi un sfert din economia mondială. Grupul C40 a mobilizat investiţii de un miliard de dolari pentru achiziţionarea de autobuze ecologice în metropole din America Latină. "În oraşe, noi am trecut la fapte, spre deosebire de guvernele ţărilor, care amână acţiunile, tergiversând totul până în anii 2040-2050. Guvernele naţionale vorbesc despre lucruri bune, dar apoi refuză aplicarea planurilor, măsurilor şi finanţărilor de care noi avem nevoie disperată. Din nefericire, am văzut noi exemple la acest summit COP26", a declarat Sadiq Khan.

Guvernul Marii Britanii a lansat un program de asistenţă în valoare de 27,5 milioane de lire sterline (32,12 milioane de euro) destinat facilitării tranziţiei ecologice în zone urbane din Africa, Asia şi America Latină. "Guvernul britanic a lansat astăzi, 11 noiembrie 2021, noul Program Urban pentru Acţiune Climatică (UCAP), în scopul susţinerii oraşelor şi regiunilor din ţările aflate în dezvoltare care sunt afectate cel mai mult de schimbările climatice să accelereze tranziţia spre eliminarea emisiilor poluante", a comunicat Guvernul de la Londra.

×
Subiecte în articol: COP26 glasgow
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close