Antena 3 CNN Externe AFP: Forţele sudaneze ar putea încercui zona unde se află turiştii răpiţi în Egipt

AFP: Forţele sudaneze ar putea încercui zona unde se află turiştii răpiţi în Egipt

AFP: Forţele sudaneze ar putea încercui zona unde se află turiştii răpiţi în Egipt
23 Sep 2008   •   13:35

Forţele armate sudaneze îar putea încercui regiunea din nordul Sudanului unde se află cei 19 ostatici, dintre care 11 turişti europeni, capturaţi de răpitori în Egipt, a anunţat marţi pentru agenţia oficială Suna un oficial sudanez de rang înalt citat de AFP. Ali Yussuf, directorul pentru protocol din cadrul Ministerului sudanez de Externe, a declarat că forţele sudaneze au fost mobilizate în regiunea situată la aproximativ 25 de kilometri de graniţa cu Egiptul.

Autorităţile egiptene şi sudaneze au localizat cele 19 persoane răpite în Egipt însă nu vor deocamdată să întreprindă o operaţiune care ar putea risca să pună în pericol ostaticii, potrivit subsecretarului din ministerul de Externe sudanez, Boutros Sadiq, citat de AFP.

Ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garrana, a declarat că starea celor 19 persoane răpite în Egipt este "foarte bună". "Avem informaţii demne de încredere că toţi sunt bine. Starea lor este foarte bună şi dispun de suficientă apă şi hrană. Nu au fost maltrataţi", a declarat ministrul.

În acelaşi timp, autorităţile de la Aswan (Egipt) susţin că turiştii răpiţi au traversat în mod accidental graniţa în Sudan, unde au fost jefuiţi de patru persoane înarmate. Informaţia apare în ediţia electronică a Der Spiegel, care mai notează că răpitorii ar putea fi membri ai unui trib nomad sudanez, cunoscut drept Tubbu.

Zoheir Garrana a mai declarat şi că autorităţile egiptene "nu au primit nici o ameninţare" din partea răpitorilor, dezminţind oficial că aceştia au ameninţat cu uciderea prizonierilor lor în cazul unei tentative de eliberare a acestora. Un oficial egiptean, citat de Reuters, declara în dimineaţa zilei de marţi că răpitorii au ameninţat că îi vor ucide pe turişti în cazul în care vor avea loc tentative de localizare aeriană.

În tot acest timp, autorităţile germane negociază cu răpitorii recompensa, după ce aceştia au cerut 6 milioane de euro pentru eliberarea ostaticilor. Răpitorii au luat ostatice vineri 19 persoane - cinci italieni, cinci germani, o româncă şi opt egipteni -, aflate într-un safari în sud-vestul Egiptului. Incidentul este primul de acest gen înregistrat în Egipt şi reprezintă un nou tip de provocare pentru autorităţile de la Cairo.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Egipt
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close