Antena 3 CNN Externe AFP: Incidentul armat din Newtown relansează eterna dezbatere privind armele în SUA

AFP: Incidentul armat din Newtown relansează eterna dezbatere privind armele în SUA

AFP: Incidentul armat din Newtown relansează eterna dezbatere privind armele în SUA
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
15 Dec 2012   •   19:07

Incidentul armat din Newtown, unul dintre cele mai sângeroase carnagii comise vreodată într-o instituţie şcolară din Statele Unite, soldat cu moartea a 20 de copii şi şase adulţi, relansează eterna dezbatere privind armele de foc, relatează AFP.
   
Americanii rămân divizaţi în ceea ce priveşte înăsprirea legislaţiei privind armele de foc, care au provocat moartea a 31.000 de persoane în ţară în 2009, dintre care peste 18.000 de sinucideri.
   
Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, vechi militant al înăspririi legii, i-a cerut preşedintelui Barack Obama să "trimită un proiect de lege Congresului".
   
În Canada vecină, liderul opoziţiei de stânga, Thomas Mulcair, a apreciată că "va veni vremea să reflectăm la ceea ce s-a întâmplat şi la măsurile care ar trebui luate pentru a împiedica tragedii similare".
   
Aproximativ 50 de persoane au manifestat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-i cere preşedintelui să reglementeze normele privind deţinerea armelor de foc după atacul din Newtown.
   
"Protejaţi-ne copiii, interziceţi armele acum" şi "Domnule preşedinte, ne rugăm ca dumneavoastră să acţionaţi", se putea citi pe pancartele arborate de manifestanţi. Alţii aveau lumânări aprinse în mâini.
   
"Credem că preşedintele nostru este liderul ţării noastre, credem că preşedintele este un bărbat înţelept. Vrem leadership şi vă cerem să acţionaţi" în privinţa controlului armelor în cel de-al doilea mandat, care va începe în ianuarie, a declarat pentru AFP reverendul Michael McBride, care militează împotriva armelor de foc.

Opozanţii unei astfel de reforme continuă să sublinieze că dreptul de a deţine arme este prevăzut în Constituţie, în Al Doilea Amendament, apărat de grupurile de lobby privind armele.
   
Alan Gottlieb, fondatorul Fundaţiei pentru Al Doilea Amendament, s-a declarat "sigur că persoana care a comis această crimă îngrozitoare ştia că poate merge acolo şi că nimeni nu îl putea opri", şcolile fiind "locuri unde este interzis portul de armă".
   
Atacatorul, care s-a sinucis, a intrat în şcoala în care mama sa fusese învăţătoare la scurt timp după ora 09.30. El avea asupra lui două pistoale, un Sig Sauer şi un Glock, potrivit New York Times. El s-a concentrat pe două săli de clasă, unde a ucis cu sânge rece 20 de copii şi şase adulţi.
   
Potrivit poliţiei, 18 copii au murit pe loc, iar doi la spital. Una dintre persoanele rănite a supravieţuit. Printre cei şase adulţi se numără directoarea şi psihologul şcolii.
   
Poliţia nu a dezvăluit numele atacatorului. Presa americană l-a identificat iniţial ca fiind Ryan, apoi Adam Lanza, în vârstă de 20 de ani, fratele lui, Ryan, în vârstă de 24 de ani, fiind interogat de poliţie.
   
Motivele atacului rămân necunoscute.
   
Newtown este "special": aici nu au loc crime, asigură Chuck Stofko, un consultant care locuieşte în apropierea şcolii. "Este o comunitate foarte sudată, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea", potrivit lui Melisa Latifi, în vârstă de 23 de ani.
   
La cel puţin doi kilometri de şcoală, sute de persoane au asistat vineri seara la un serviciu religios în biserica catolică supraaglomerată.
   
Potrivit părinţilor şi personalului şcolii, au fost trase aproximativ 100 de focuri de armă.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close