Antena 3 CNN Externe Africa Centrală, noul punct de tranzit pentru drogurile cartelurilor din America de Sud

Africa Centrală, noul punct de tranzit pentru drogurile cartelurilor din America de Sud

Africa Centrală, noul punct de tranzit pentru drogurile cartelurilor din America de Sud
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    26 Oct 2012   •   14:28

Cartelurile din America de Sud folosesc tot mai mult Africa Centrală ca punct de tranzit pentru drogurile care urmează să ajungă în Europa şi în alte părţi ale lumii, arată un raport întocmit de Interpol şi citat de AP.

„În urmă cu câţiva ani, traficul şi consumul de droguri în zonă erau inexistente. După ceva timp, am început să confiscăm câteva grame. Acum, am ajuns în situaţia în care, anul trecut, am confiscat 140 de kilograme doar pe aeroportul din Douala”, a declarat Lawrence Tang Enow, un oficial al Interpol din Camerun.

Potrivit unui raport din luna iulie a acestui an, Africa de Vest devenise deja un punct de tranzit către Europa al drogurilor din America de Sud, iar cele mai recente cifre arată că Africa Centrală a ajuns să se afle în aceeaşi situaţie. Mai mult decât atât, zona s-a transformat şi într-o importantă bază de consum.

Deşi problema nu este nouă, ea a fost readusă în atenţia publicului de cea mai recentă arestare într-un caz de trafic de droguri. Protagonist a fost Egboka Ikechukwu, un nigerian de 28 de ani, arestat marţi pe aeroportul din Douala, Camerun, sub acuzaţia de posesie a 7 kg de heroină.

„Purtarea pasagerului a dat naştere unei suspiciuni care i-a determinat pe agenţii vamali să efectueze un control atent al bagajelor sale”, a precizat Gregoire Biloa, un reprezentant al aeroportului.

Dacă va fi găsit vinovat, Ikechukwu riscă o pedepasă de 10 ani de închisoare şi o amendă care are putea ajunge până la 20.000 de dolari. Totuşi, acuzatul spune că este victima unei înscenări şi că este nevinovat.

„Nu ştiu cine mi-a pus drogurile în bagaj. Nu ştiu nimic despre ele. Sunt doar un om de afaceri. Am un magazin în Nigeria şi o duc bine. Am fost să vizitez un prieten în Bujumbura (Burundi - n.r.) şi apoi am venit în Camerun să văd un alt prieten. Asta e tot. Iar acum mă aflu într-o astfel de încurcătură. Este o înscenare”, a declarat Ikechukwu, într-un interviu din celula în care este reţinut acordat celor de la AP.

În ciuda faptului că neagă orice implicare în traficul de droguri, nigerianul este ultimul arestat dintr-o serie de posibili traficanţi, susţin procurorul general şi reprezentanţii vămilor şi ai poliţiei. Numărul tot mai mare de oameni reţinuţi în ultimele luni confirmă îngrijoarea oficialilor de la Interpol şi dovedesc rolul tot mai mare pe care Camerunul şi Africa Centrală îl au ca punct de tranzit pentru "oferta" cartelurilor sud-americane.

Traficanţii din America de Sud şi complicii lor locali şi-au întreptat atenţia către Africa Centrală din cauza controalelor lejere din porturi, a slabelor echipemente de inspecţie a călătorilor, a sărăciei din ţările aflate în această zonă şi a corupţiei existente în instituţiile vamale.

În februarie, UNODC, o organizaţie din cadrul ONU care se ocupă de traficul de droguri şi criminalitate, a estimat că traficul de cocină din Africa Centrală şi de Vest generează 900 de milioane de dolari anual, faţă de 800 de milioane în 2009.

De asemenea, UNODC a avertizat că Africa Centrală riscă să aibă un rol din ce în ce mai important în traficul ilegal de arme, traficul uman, ceea ce ar putea duce la o instabilitate generală.

„Teama noastră este că, dacă nu vom acţiona la timp, acest fenomen va deveni tot mai serios”, a precizat Conrad Atefor Ntsefor, un reprezentant al Interpol de la biroul regional din capitala cameruneză Yaounde.

Biroul regional al Interpol din Africa Centrală a colaborat cu poliţia din mai multe ţări şi cu mai multe departamente vamale în încercarea de a-i prinde pe traficanţi, iar această muncă a avut şi câteva rezultate.

Astfel, între noiembrie şi decembrie 2011, o operaţiune comună a UNODC, Interpol şi World Customs Organization în Africa Centrală şi de Vest, dar şi în America de Sud, a dus la arestarea a 50 de suspecţi şi confiscarea a 500 kg de cocaină, heroină, amfetamine, arme, medicamente contrafăcute şi a 3,2 milioande de dolari bani lichizi.

×
Subiecte în articol: Camerun America de Sud Interpol
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close