Antena 3 CNN Externe Al-Assad neagă utilizarea armelor chimice de forţele guvernamentale şi exclude demisia

Al-Assad neagă utilizarea armelor chimice de forţele guvernamentale şi exclude demisia

Al-Assad neagă utilizarea armelor chimice de forţele guvernamentale şi exclude demisia
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    18 Mai 2013   •   23:46

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a negat că forţele sale ar fi utilizat arme chimice împotriva rebeliunii şi a exclus demisia, intr-un interviu acordat pentru presa argentiniană şi publicat sâmbătă, informează AFP.

Assad a apreciat că informaţiile transmise de surse occidentale privind posibile atacuri cu arme chimice ale forţelor guvernamentale servesc pregătirii opiniei publice pentru o intervenţie militară împotriva Siriei.

"Acuzaţiile împotriva Siriei privind utilizarea armelor chimice sau (declaraţiile) privind demisia mea se schimbă în fiecare zi. Este posibil să fie vorba despre o pregătire pentru un război împotriva ţării noastre", a declarat Assad într-un interviu realizat la Damasc la o dată neprecizată, potrivit Mediafax.

Cele două surse au precizat că înregistrările originale ale jurnaliştilor au fost confiscate.

"S-a spus că am folosit arme chimice împotriva zonelor rezidenţiale. Dacă aceste arme au fost utilizate împotriva unui oraş sau cartier cu un bilanţ de 10 sau 20 de victime. este aşa ceva credibil?", a întrebat preşedintele sirian, înainte de a nega.

"Utilizarea lor ar însemna moartea a mii sau zeci de mii de persoane în câteva minute. Cine ar putea ascunde aşa ceva?", a insistat Assad.

Miercuri, un înalt responsabil american a asigurat că armele chimice ar fi fost utilizate "în cantităţi reduse" de două ori în conflictul sirian, la câteva zile după ce secretarul de Stat american John Kerry a declarat că Statele Unite consideră că deţin o "dovadă solidă" a utilizării armelor chimice de către regimul sirian.

Joi, secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon a solicitat Damascului să permită experţilor ONU să îşi desfăşoare ancheta în Siria pentru a verifica acuzaţiile privind utilizarea acestor arme în războiul puterii împotriva rebelilor.

Damascul a respins mereu acuzaţiile, declarându-se pregătit să primească comisia de anchetă a ONU. Este totuşi prima dată când preşedintele Assad vorbeşte despre această problemă.

De asemenea, preşedintele sirian a declarat că nu se gândeşte la demisie. Întrebat despre declaraţiile lui John Kerry, care i-a solicitat să demisioneze, Assad a esclus această posibilitate.

Totodată, preşedintele sirian a declarat că "apreciază" acordul dintre Rusia şi Statele Unite cu privire la Siria, însă se îndoieşte de posibilele sale rezultate.



×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad arme chimice demisie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close