Antena 3 CNN Externe Analist politic african: "Americanii îşi doresc un guvern obedient în Egipt"

Analist politic african: "Americanii îşi doresc un guvern obedient în Egipt"

Analist politic african: "Americanii îşi doresc un guvern obedient în Egipt"
26 Iul 2013   •   14:44

Un analist geo-politic a condamnat în termeni duri politica adoptată de Statelor Unite faţă de situaţia din Egipt, spunând că administraţia de la Washington îşi doreşte la Cairo un guvern "slugarnic şi subordonat".

Abayomi Azikiwe, editorialist la Pan-African News Wire, susţine că "SUA vor să menţină stabilitatea în nordul Africii şi Orientul Mijlociu prin prisma intereselor sale".

"Ei nu vor să vadă un guvern, care ar putea ajunge să conducă Egiptul şi care s-ar opune politicii americane în regiune. De asemenea, ei se tem că un regim neloial intereselor SUA ar periclita tratatul de pace din 1979, semnat la Camp David", adaugă Azikiwe.

"În ultimii 35 de ani, SUA au investit miliarde de dolari în Egipt şi au continuat tradiţia de menţinere a relaţiilor apropiate dintre Pentagon, CIA şi armata egipteană", a mai spus acesta.

Egiptul este situat pe poziţia secundă, după Israel, în ceea ce priveşte sprijinul material extern oferit de SUA. Din 1948 şi până acum, peste 70 de miliarde de dolari au fost cheltuite pentru ajutor economic şi militar destinat Egiptului.

Recent, Casa Albă a anunţat că va continua să furnizeze tehnică de luptă armatei egiptene, constând în avioane de luptă americane de ultimă de generaţie, în ciuda înlăturării de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, realizată printr-o lovitură de stat cu implicare militară.

Legea americană interzice asistenţa, de orice natură, acordată unei ţări în care preşedintele ales este înlăturat printr-o lovitură de stat dată de forţe armate.
Având în vedere aceste aspecte, Washingtonul s-a ferit să eticheteze în acest fel ultimele evenimente din Egipt. Secretarul de Stat american, John Kerry, spunea zilele trecute că intervenţia armatei egiptene a fost necesară pentru a preîntâmpina un eventual război civil în această ţară, în ceea ce risca să devină repetarea unui scenariu similar celui din Siria.

×
Subiecte în articol: egipt, cairo John Kerry
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close