Antena 3 CNN Externe Anchetă oficială în SUA, după ce preşedintele Joe Biden a aflat după câteva zile că Lloyd Austin, secretarul de stat pentru apărare, are cancer

Anchetă oficială în SUA, după ce preşedintele Joe Biden a aflat după câteva zile că Lloyd Austin, secretarul de stat pentru apărare, are cancer

Președintele american Joe Biden a aflat abia marți că secretarul de stat pentru apărare, Lloyd Austin, are cancer de prostată, a anunțat Casa Albă. Anunțul a venit la câteva minute după ce cazul a fost făcut public, iar Austin a suferit și o infecție care a fost de asemenea ținută sub tăcere.

de Georgiana Adam    |    10 Ian 2024   •   09:28

Austin, în vârstă de 70 de ani, este spitalizat de la 1 ianuarie la Walter Reed National Military Medical Center - un fapt pe care Pentagonul l-a ascuns publicului, Casei Albe și Congresului săptămâna trecută. Acest fapt a declanșat o reacție politică majoră, scrie Reuters

Nici adjunctă a lui Austin, Kathleen Hicks, nu a știut de acest caz timp de câteva zile, chiar și după ce i s-a spus, în timpul unei vacanțe în Puerto Rico, să preia o parte din atribuțiile luib Austin la 2 ianuarie.

"El (n.r. preşedintele Joe Biden) a fost informat abia ieri (joi - n.r.) că secretarul Austin se afla în spital. El nu a fost informat până în această dimineață că principala cauză a acestei spitalizări a fost cancerul de prostată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

"Nimeni de la Casa Albă nu a știut că secretarul Austin avea cancer de prostată până în această dimineață, iar președintele a fost informat imediat după aceea”.

Austin și Biden au vorbit sâmbătă și nu a fost clar de ce Biden nu a aflat până marți despre cancerul de prostată al lui Austin.

Republicanii au luat incidentul ca dovadă a neglijenței în serviciu a lui Austin, un general în retragere cu patru stele care a condus forțele în Irak. El este primul secretar al apărării de culoare din America. Republicanul care conduce Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanților a lansat o anchetă oficială.

"Cu războaie în Ucraina și Israel, ideea că Casa Albă și chiar propriul dvs. adjunct nu au înțeles natura stării dvs. este evident inacceptabilă”, a scris marți reprezentantul Mike Rogers într-o scrisoare adresată lui Austin.

Austin a fost transportat cu ambulanța pe 1 ianuarie la Walter Reed după ce a suferit complicații în urma tratamentului împotriva cancerului de prostată din 22 decembrie, inclusiv greață cu dureri abdominale, de șold și de picior severe. După ce a fost diagnosticat cu o infecție a tractului urinar, Austin a fost mutat pe 2 ianuarie la o unitate de terapie intensivă.

"O evaluare suplimentară a evidențiat colecții de lichid abdominal care afectau funcția intestinului subțire. Acest lucru a dus la refluxul conținutului său intestinal, care a fost tratat prin plasarea unui tub prin nas pentru a-i drena stomacul", a precizat spitalul.

Tratamentul împotriva cancerului de prostată la care a fost supus Austin pe 22 decembrie a necesitat ca acesta să fie supus unei anestezii generale, dar și-a păstrat cunoștința în timpul ultimei sale vizite, potrivit unui comunicat al Walter Reed.

Walter Reed a oferit o perspectivă optimistă pentru Austin, dar a avertizat că recuperarea sa ar putea dura ceva timp.

"Infecția a dispărut. El continuă să facă progrese și anticipăm o recuperare completă, deși acesta poate fi un proces lent”, se arată într-o declarație publicată de Pentagon.

Austin, care are 70 de ani, se află chiar sub Biden în vârful lanțului de comandă al armatei americane, iar îndatoririle sale îi impun să fie disponibil în orice moment pentru a răspunde la orice criză de securitate națională. Acest lucru include să fie întotdeauna pregătit să intre în comunicații sigure cu alți oficiali în cazul unui atac nuclear, lucru care ar fi dificil de pe un pat de terapie intensivă.

Administrația lui Biden s-a străduit să calmeze furia politică izbucnită în urma dezvăluirilor potrivit cărora președintele, care candidează pentru un nou mandat, nu a știut de spitalizarea secretarului apărării sale la 1 ianuarie până la 4 ianuarie.

Pentagonul a declarat inițial că tratamentul din decembrie al lui Austin a fost pentru o procedură medicală electivă. Nu era clar cum ar putea fi considerat electiv un tratament pentru cancer de prostată.

Unii republicani proeminenți, inclusiv Donald Trump, au cerut ca Austin să fie demis din funcție.Dar Pentagonul a declarat că generalul cu patru stele în retragere nu are planuri de demisie, iar Casa Albă a declarat că Biden nu a încercat să îl demită. Austin rămâne la Walter Reed.

"Secretarul continuă să rămână concentrat pe recuperare, dar, mai important, pe îndeplinirea îndatoririlor sale de secretar al apărării și pe apărarea națiunii”, a declarat generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder în cadrul unei conferințe de presă.

Modul în care Departamentul Apărării a gestionat spitalizarea lui Austin contrastează cu modul în care Departamentul de Stat a gestionat operația la prostată a secretarului de stat de atunci, Colin Powell, la 15 decembrie 2003.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la acea vreme a emis un comunicat în cursul dimineții prin care făcea public faptul că Powell, general cu patru stele în retragere și fost președinte al Statului Major Întrunit, se afla în operație la Walter Reed și că va rămâne acolo câteva zile. De asemenea, aceasta a dezvăluit că Powell va avea un program redus în timp ce se va recupera în urma operației. Purtătorul de cuvânt al departamentului de la acea vreme, Richard Boucher, a oferit apoi detalii despre operația lui Powell în cadrul briefingului său zilnic.

Ryder a declarat că Pentagonul se va descurca mai bine, în timp ce Casa Albă a recunoscut daunele aduse credibilității sale.

"Cred că Pentagonul a fost foarte, foarte sincer cu ei înșiși în legătură cu, cu provocarea la adresa credibilității prin ceea ce s-a întâmplat aici și prin ceea ce și prin cât de greu le-a fost să fie complet transparenți cu poporul american”, a spus Kirby.

×
Subiecte în articol: Lloyd Austin Joe Biden SUA
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close