Antena 3 CNN Externe Apel fără precedent al lui Vladimir Putin, la adresa SUA: "Nu ne provocaţi să ne protejăm în mod activ interesele”

Apel fără precedent al lui Vladimir Putin, la adresa SUA: "Nu ne provocaţi să ne protejăm în mod activ interesele”

Apel fără precedent al lui Vladimir Putin, la adresa SUA: "Nu ne provocaţi să ne protejăm în mod activ interesele”
Sursa foto: Foto: Agerpres/Ap
28 Oct 2016   •   08:31

Preşedintele Vladimir Putin a făcut apel la SUA să nu provoace Rusiei o apărare activă a intereselor ei naţionale, afirmând - într-un discurs susţinut joi în finalul reuniunii anuale a Clubului de discuţii de la Valdai, desfăşurată la Soci - că speră în relaţii de parteneriat cu noua administraţie de la Washington, potrivit agenţiei TASS, citată de Agerpres.

"Nu ne provocaţi să ne protejăm în mod activ interesele, haideţi să ne înţelegem asupra ceva", a lansat Putin, adăugând că, în opinia sa, deocamdată "este imposibil de a se ajunge la vreo înţelegere" cu SUA, deoarece acestea nu respectă ceea ce stabilesc cu Rusia, referindu-se în special la situaţia din Siria. "Mi-aş dori foarte mult să stabilim cu noua administraţie altfel de relaţii - o relaţie de parteneriat şi luarea în considerare a intereselor reciproce", a subliniat preşedintele rus.

Tensiunile geopolitice trebuie reduse, dar nu pe calea "înmormântării noastre", a spus Vladimir Putin, subliniind că este zadarnică încercarea de a se obţine ceva de la Rusia exclusiv pe calea unor concesii în detrimentul intereselor ei naţionale.

Chiar dacă nu este de acord cu "zăngănitul" armelor nucleare, preşedintele rus a afirmat că arsenalul nuclear reprezintă un factor de descurajare şi de asigurare a păcii şi securităţii în întreaga lume. Cu toate acestea, Putin a susţinut că armele nucleare nu pot fi considerate drept factor potenţial de agresiune, deoarece aceasta ar "însemna sfârşitul existenţei civilizaţiei noastre."

Aliat fidel al lui Bashar al-Assad, preşedintele rus şi-a exprimat regretul că nu a fost posibil "să se pună capăt până acum băii de sânge şi lansării procesului politic" în Siria. El a evocat "înţelegeri personale cu preşedintele american care nu au funcţionat", atribuind presiunii unor forţe de la Washington faptul că "acestea nu au fost aplicate".

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close